Jedna od čvornih tačaka Beograda je Trg Slavija koji je 1947. godine preimenovan u Trg Dimitrija Tucovića na kome su tada pohranjeni Tucovićevi posmrtni ostaci i potom postavljena njegova bista. Sada trgu daje vizura novosagrađena muzička fontana 2017. godine, dok su Tucovićevi  posmrtni ostaci preneti na Novo groblje. Polemike između zagovornika i protivnika fontane ne smiruju se. Protivnici pre svega ističu nepotrebno trošenje čak 1,8 miliona dinara iz gradskog budžeta za velelepnu, neadekvatnu fontanu. Pobornici kažu da je ovo urbanistički napredak. Do danas, tokom 20. i ovog veka, Slavija kao prostorno rešenje predstavlja ruglo glavnog grada Srbije. 

DSCN6295

Do kraja 19. veka područje današnjeg Trga Slavija bilo je velika bara na istočnom rubu grada, gde su Beograđani lovili divlje patke. Oblikovanje tog prostora u trg započeo je poznati škotski preduzetnik Frensis Mekenzi, kupivši velik komad zemlje iznad današnjeg trga koji je kasnije raporedio na manje parcele namenjene za dalju prodaju (taj deo kasnije je nazvan Englezovac). Ubrzo nakon toga onde je izgradio i sopstvenu kuću, koja je 1910. godine pretvorena u Socijalistički narodni dom, stecište radničkog pokreta. (Wikipedia)

DSCN6327U blizini Slavije (Cvetni trg), skulptura Borslava Pekića

Godine 1947. Trg menja ime iz Slavija te dobija službeno ime Trg Dimitrija Tucovića, po istaknutom srpskom socijalisti koji je živo i radio na prelazu iz 19. u 20. vek. U njegovu čast postavljeno je i bronzano poprsje, rad Stevana Bodnarova. (Wikipedia Zbog uzastopnih građevinskih preinaka i promena koje se izvode, Slavija je postala sinonim za ružno i arhitektonski devastirano područje. Poznata je i beogradska urbana legenda o „prokletstvu Mitićeve rupe“, što je naziv za niz neuspelih projekata gradnje moderne robne kuće na Slaviji, a ime nosi po Vladi Mitiću, koji je neuspešno započeo spomenuti projekat još pre Drugog svetskog rata. (Wikipedia)…

… Pogled na Trg Slavija i istoimeni hotel, nekada vrhunske usluge i renomea. Bilo je to pre 90-ih! …

DSCN6310

…Novo doba! Lanac hotela Hilton biće upotpunjen novim u blizini Slavije koji se ubrzano gradi…

DSCN6315

Slavija je prepoznatljiva po višedecenijskom galimatijasu građevina – od modernih do kućeraka…

DSCN6322

… A onda, srećom zablistaju fasade građanskog Beograda iz 19. veka…

DSCN6289

… Zbog čega Novo doba želi da uništi tragove Starog, večno je pitanje? Slavija je slika i prilika neuvažavanja kulture sećanja, u urbanističkom i svakom drugom smislu.

PROČITAJTE I: trgovi-kao-dnevna-sobaresenja-iz-kopenhagena-copenhagen-solutionstrst-kafei-istorija-gradavikend-prica-put-alije-derzeleza

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *