Za ljubitelje umetničke muzike večeras (19. februar 2017, 20 sati, Sinagoga) – koncert pijanistkinje Evelin Berezovski (Rusija/Engleska) uz Novi simfonijski orkestar „Makris“, dirigent Predrag Gosta (SAD/Srbija).

Evelin Berezovski

Evelin Berezovski

Evelin Berezovski (1991, Moskva) počela je da svira klavir kada je imala pet godina, a sa sedam pohađa časove u Perslovoj školi muzike. Studirala je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu sa Hamišom Milnom , Eliso Virsaladze u Italiji, studira na fakultetu Ecole Normale Cortot kod profesora Rene Šeresevske. Nastupa od sedme godine, a prvi put svira s orkestrom kada je imala 11 izvodeći Mocartov Klavirski koncert K. 415. Nastupala je u salama Vigmor hola, Centra „Southbank“ i bivše crkve St. John’s Smith Square u Londonu, kao i u dvoranama u Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Belgiji, Norveškoj, Rusiji i Japanu. Ostvarila je vrlo zapažen nastup resitalom na prestižnom pijanističkom festivalu Roque d’Antheron. U februaru 2012. godine dobila je prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Lanji sir-Marnu… Od 2015. nastupala je i sa londonskim orkestrom  Musical Arts pod palicom Džona Landora, Simfonijskim orkestrom Eshedea (Holandija) pod vođstvom Japa van Zvedena (Jaap wan Zweden), Tokijskim Mocartovim sviračima kojima diriguje Fransoa-Gzavije Rot (François-Xavier Roth)…

Novi simfonijski orkestar Makris

Novi simfonijski orkestar „Makris“

Novi simfonijski orkestar „Makris“ osnovao je Predrag Gosta, sada umetnički direktor, u martu 2015. U njemu su pre svega mladi talenti i on je zvanični orkestar Nove beogradske opere. Ovaj ansambl deluje pod pokroviteljstvom Fondacije „Makris“ iz SAD koja pomaže razvoj mladih talenata. Zahvaljujući njima, Nova beogradska opera i Studio za ranu muziku dobili su na korišćenje novo italijansko čembalo, kamerne orgulje, barokne timpane i druge instrumente, kombi za prevoz, a više mladih umetnika primilo je školarine koje su im omogućile da se usavršavaju na majstorskim radionicama u Beogradu, Rusiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD i Austriji. Orkestru je 2016. časopis Muzika klasika dodelio priznanje „Orkestar godine“ za njegov rad i zasluge u širenju kulture u Beogradu i u zemlji 2015. godine.

Na večerašnjemkoncertu  publika će imati nesvakidašnju priliku da čuje  kompozicije koje su korišćene u kultnim filmovima „Sjaj“ (S. Rahmanjinov: Koncert za klavir i orkestar br. 3 u d-molu) i „Bal na vodi“ (G. Diniku: „Hora Staccato), kao i – D. Kabalevski: Uvertira iz opere „Kola Brenjon“, A. Simić: Grad u kojem je stalo vreme, A. Hačaturijan: Valcer iz svite Maskarada, A. Makris: Moto perpetuo.

Koncert Evelin Berezovski uz Novi simfonijski orkestar „Makris“ prethodno je održan u Beogradu na Kolarcu, a oba su u organizaciji Nove beogradske opera i Muzičke omladine Novog Sada.

PROČITAJTE Inomus-016-ako-kanis-pobjediti-ne-smijes-izgubitinovosadske-muzicke-svecanosti-zanosna-energijakorzoportal.com/koncertne-dvorane-u-evropi-i-kod-nas-ikoncertne-dvorane-kod-nas-i-u-svetu-ii,

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *