Festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi „Percepcija savremenosti“ održava se po sedmi put, svake godine sa proširenom koncepcijom što je ove godine umetnička šetnja niz tok Dunava u Srbiji. Posle četiri izložbe u Kladovu, Novom Beogradu, Starom Gradištu i Apatinu, u Novom Sadu je otvorena izložba (23. avgust 2019, Galerija Bel Art) umetničkog para Vladimira Freliha (Hrvatska) i Dragana Matića (Srbija). Korzoportal/Foto na licu mesta

 

 

 

 

 

Dunavski dijalozi imaju jedinstven koncept “spajanja” umetnika iz Srbije sa umetnicima iz gradova na dunavskom toku u drugim državama i uvek su u paru – jedna izložba, jedan umetnički par. U Novom Sadu su se predstavili umetnik iz Hrvatske Vladimir Frelih i umetnik iz Srbije Dragan Matić.

Vladimir Frelih , Dragan Matić

Umetnici Vladimir Frelih i  Dragan Matić kroz performativne video radove, video instalacije, zvuk i fotografije preispituju kako regionalne društvene post-traumatske vrednosne sisteme sa prostora nekadašnje Jugoslavije, tako i univerzalne ljudske frustracije. Na pitanje zbog čega je voda u centru njihovog umetničkog izražavanja Frelih odgovara da “ ako sledimo teoriju evolucije sve je nastalo iz vode i voda je element neodvojiv je od čoveka”, a Matić – “nama je bitan element vode koja prodire svuda i zato  smo je pronašli kao naš izražajni momenat”.

 

 

 

 

 

 

 

Naziv izložbe je “Bućkanje”, a nastao je slučajno kada su, prema rečima Dragana Matića tražili prostor na vodi i onda su kod Novog Bečeja pronašli mesto na Tisi koja je deo dunavskog sliva, i prvo na šta su naišli vozeći se čamcem bila su dva čoveka koji “bućkaju” soma (namamljivanje ribe neprekidnim umakanjem tegle otvorom nadole u reku, koja proizvodi iritirajući zvuk, prim. korzoportal). Vladimir Frelih eksplicitno objašnjava da je “bućkanje” svojevrsno stvaranje vrste nereda, “zvuči mekano, a ustvari je uznemiravanje i veliki stres za ribu, jer som dolazi na bućku kada se iznervira”.

Glavna tema Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi 2019. je ,,Percepcija savremenosti”. Posle serije izložbi “Dijalozi niz Dunav” (Apatin, Banoštor, Novi Sad, Sremski Karlovci, Novi Beograd, Viminacijum, Veliko Gradište, Kladovo), centralna izložba biće održana 17. septembra 2019. u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Kustoski par: Novosađanka Sanja Kojić Mladenov i Nikol Lejzer iz Berlina.

PROČITAJTE I: dunavski-dijalozi-emotion-sta-nas-pokrecenova-vizura-savez-udruzenja-likovnih-umetnika-vojvodineklaudio-magris-geografske-ili-unutrasnje-granicefestival-letnja-radost

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *