Darodavstvo je čin koji onoga koji dariva pretvara u vizionara. Kada pojedinac ili porodica poklone nekoj ustanovi deo svog vlasništva na dobrobit nepoznatim članovima društvene zajednice, doprinose bogatstvu njene baštine, te i najmanji poklon ima veličinu piramide. Ovog puta radi se o vrednoj biblioteci porodice Brguljan koju su poklonili Zavodu za zaštitu spomenuka kulture grada Beograda (12. juna 2020). Tekst/Foto:  Zavod za zaštitu spomenuka kulture grada Beograda

Porodična biblioteka Vladimira i Vukosave Brguljan sastoji se iz značajnih, u nekim slučajevima i retkih, publikacija iz raznih oblasti – pravnih nauka, oblasti spomeničkog prava i zaštite spomenika kulture, kako kod nas, tako i u svetu, istorije umetnosti, istorije, filozofije, publikacija vezanih za područje Boke Kotorske, rečnika, enciklopedija kao i beletristike. Biblioteci su priključene i dve kopije fresaka iz manastira Sopoćani, rad Zdenke Živković, kao i zahvalnice, povelje, plakete i medalje.

Ko su Vladimir i Vukosava Brguljan?

Vladimir Brguljan je bio diplomirani pravnik, stručnjak u oblasti pravne zaštite spomenika kulture, koji je u Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda došao na mesto sekretara godinu dana po njegovom osnivanju 1961. godine. Autor je brojnih publikacija iz oblasti pravne zaštite kulturnih dobara, kao što su „Međunarodni sistem zaštite kulturnih i prirodnih dobara“, „Sistem zaštite spomenika kulture u SR Srbiji“, kao i zbirki pesama „Zaboravljena luka“… Vukosava Brguljan je filolog. Nakon povratka sa specijalizacije u Parizu bila je sekretar Zavoda za zaštitu spomenika i kulture Crne Gore na Cetinju, potom direktor i glavni urednik Stručne knjige, a zatim rukovodilac Izdavačkog sektora Narodne biblioteke Srbije.

Vukosava Brguljan i predstavnica Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda potpisale su Ugovor o poklonu Porodične biblioteke Vladimira i Vukosave Brguljan 12. juna 2020. Sadržaj biblioteke-poklona je tematski raznovrstan i predstavljaće riznicu za naučne radnike.

Oprema teksta korzoportal

PROČITAJTE I: marta-vukotic-lazar-arhitekta-nikola-dobrovic-zivot-delo-i-doba-kome-je-pripadao, foto-esej-bauhaus-vek-kasnije-berlin, intervju-milica-nikolic-burning-man-festival-koji-to-nije, intervju-stanislav-drca-kulturni-centar-lab-prostor-slobode

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *