Baština Vojvodine – razvojni  lokaliteti je projekat u kome je bio predstavljen i Vršac.  Pored ovog grada bili su obrađeni Sremska Mitrovica, Pančevo, Kikinda, Bač, Bačka Topola i Subotica. Korzo Portal podseća na ovaj istraživački rad.

DSC_0059

Vršačka kula

Gradski muzej Vršac jedan je od najstarijih u Vojvodini, osnovan je 1882. godine. Ima nekoliko odeljenja. Vizuelni znak ovog grada je Vršačka kula koja je u poslednjoj fazi rekonstrukcije i kada sve bude završeno biće to novi muzejski izlagački prostor. Rekonstrukcija Vršačkog utvrđenja počelo je 2010. godine.

DSC_0036

Budući muzejski prostor u Kuli

Prostor pripada Muzeju i u njemu će kroz  predmete koji su pronađeni biti predstavljen lokalitet. Velika istraživanja bila su od 1997. do 2003.godine i  taj prostor je istražen, pa je tek onda počeli rekonstrukciju. Sada se radi na osmišljavanju i koncepciji postavke u Kuli koja će biti značajna ne samo za stručnjake, nego i za najširu publiku.

Pri rekonstrukciji su se u najvećoj meri poštovali materijali kako se ne bi narušilo nasleđe. Kamen je dovožen iz drugih krajeva pored Dunava gde postoji sličan sastav škriljaca koji kamenu daje izvestan sjaj. Bilo je stručnih pitanja i diskusija zašto je korišćen beli cement, ali to je materijal koji se sada upotrebljava. Vremenom će dobijati patinu i to će umanjiti njegovu sadašnju vidljivost. U sadašnjem vremenu teško je pronađi materijale koji su korišćeni u dalekoj prošlosti, a ovo Vršačko utvrđenje sagrađeno je u 15. veku.

DSC_0022

Pogled s Kule na Vršac

Stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture radili su projekte gradnje i restauracije na osnovu arheoloških istraživanja i dokumentacije koja postoji o Vršačkom utvrđenju iz koje se zna da je objekat imao krov koji je sada ponovo napravljen. Na nemačkom pečatu iz 1745. nalazi se Kula sa krovom tako da je poštovano nasleđe ove graditeljske baštine, a sem toga, zaštićen je od kiše i vetra koji stalno duva u Vršcu. Ovaj prostor sada jeste u trajnoj funkciji turističke ponude Vršca koji će biti samoodrživ i doprineće razvoju lokalne zajednice, jer će ga posećivati turisti.

DSC_0097

Apoteka na stepenicama

Kulturni turizam je taj ozbiljan potencijal, jer bi Vršac mogao da postane Grad muzeja. Gradski muzej, inače, ima stalne postavke na nekoliko mesta,  jer za vredne eksponate za sada nema jedinstven izložbeni prostor.

Foto: Kaća Lazukić Ljubinković

SUBURBIUM, Projekat Baština Vojvodine – razvojni lokaliteti (2012)

Ključne reči: Vršac, Vršačko utvrđenje, grad muzej, Gradski muzej Vršac

http://www.glassrbije.org/srbija/{8c86a26d3dbe2d92cfeae697a247edc21eefe105beac0103fd9ff4408f020903}C4{8c86a26d3dbe2d92cfeae697a247edc21eefe105beac0103fd9ff4408f020903}8Dlanak/gradski-muzej

http://www.muzejvrsac.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *