Jedna od naših najznačajnijih nacionalnih ustanova povodom svog dana i 177 godina trajanja, otvoriće za publiku 26. oktobra 2024. novu stalnu postavku, kako je najavljeno na konferenciji za novinare. Naslovljena je „REVIZIJA kolekcije GALERIJE MATICE SRPSKE“. Foto: korzoportal

Kako bi svoju bogatu kolekciju umetničkog nacionalnog blaga prilagodila novom vremenu, u Galeriji Matice srpske odlučili su se za novi koncept stalne postavke koja nije hronološka, već tematska, predstavljena u sedam modula. Naziv REVIZIJA kolekcije GALERIJE MATICE SRPSKE nagoveštava dvostruko tumačenje koncepta izložbe.

Jelena Ognjanović, Tijana Palkovljević Bugarski, Luka Kulić

Prema rečima upravnice Tijane Palkovljević Bugarski u pitanju je igra reči – „Na temeljima knjige Ota Bihaljija Merina ‘Revizija umetnosti’ odlučili smo se za ovaj naziv koji u sebi sadrži okretanje ka onome što je naša prošlost, odnosno analizi onoga što je vrednost kolekcije, ali i viziji koja se rađa poslednjih dvadesetak godina koliko zajedno radi  i stvara naš tim. Delimo ideju da muzej nije samo mesto na kome se slike sakupljaju, čuvaju i izlažu, pored kojih publika prolazi, već da je mesto aktivnog dijaloga prošlosti i sadašnjosti, da umetnost  pomaže da bolje razumemo naše upitanosti danas, kako bi svi zajedno stvorili bolje sutra“.

U novoj stalnoj postavci kroz sedam modula predstavljeno je 450 umetničkih dela iz kolekcije GMS koja su nastajala od 16. do 21. veka, sa potpisima160 autora. Nazivi modula su Identitet kolekcije, Hronologija srpske umetnosti, Transformabilnost umetnosti, savremene teme obuhvaćene su modulima Utočišta: Čovek i okruženje, Tabu: Telo i um i Užitak: Rituali i navike koji prikazuju osobenosti i domete srpske likovne umetnosti u širem evropskom kontekstu. Novina u postavci je modul Skulptofilija posvećen skulpturi. U novoj stalnoj postavci su i Dečja soba i Soba za prepuštanje umetnosti.

Umetnički direktor GMS Luka Kulić o modulu Skulptofilija kao novom segmentu stalne postavke kaže da je ona do sada nedovoljno predstavljena javnosti „i sada je prilika da predstavimo naš novi metod rada, a to je saradnja sa brojnim ‘spoljnim’ saradnicima. Pozvali smo akademika Mrđana Bajića, profesora skulpture/skulptora da osmisli prezentaciju onoga što je najzanimljivije iz naše kolekcije. Ovim takođe ukazujemo na našu dugogodišnju ideju da Trg galerija postane Park skulptura. Ova velika prostorija u kojoj su skulpture ilustracija je kako bi taj javni prostor mogao da izgleda“.

Foto: GMS

Programska direktorka GMS Jelena Ognjanović ističe značaj dijaloga stalne postavke sa posetiocima – „Pokušali smo da  sagledamo aktuelne teme, ono što intrigira savremenog čoveka i da ih postavimo u kontekst umetnosti, da još više naglasimo koliko je važno razumevanje umetnosti za pojave u društvu. Govorimo i o tabu temama – nagosti, drugosti, smrti, osećanjima, o temama koje nas sve obuzimaju, a o kojima se ustručavamo da govorimo. Umetnost je idealna da o njima razmišljamo kako bismo sagledali i nas same“.

Otvaranje nove stalne postavke Galerije Matice srpske sutra (26. oktobar), pod nazivom REVIZIJA kolekcije GALERIJE MATICE SRPSKE biće multimedijalni 24 časovni program koji počinje u 20 sati na platou ispred Galerije.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *