Reditelj Tomi Janežič gostuje u Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház sa predstavom “1981”. Priču jedne mađarsko-srpske porodice predstavila je izvrsna glumačka ekipa u petočasovnoj predstavi koja je premijerno izvedena 18. oktobra (2024). Korzoportal

Foto: Srđan Kisić

U scenografiji osamdesetih godina prošlog veka odvija se porodična priča članova ansambla “1981” slovenačkog reditelja Tomija Janežiča koji ima brojne pratioce na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Novosadska premijera jedna je od dvanaest planiranih koje će se dvanaest meseci igrati u evropskim gradovima u programu „Nova Gorica – evropska prestonica kulture 2025”.  

Tomi Janežić na konferenciji za novinare uoči premijere – “Sve predstave su povezane sa Goricom u Italiji i Novom Goricom u Sloveniji. To je kraj u kome sam odrastao godinu dana osamdesetih. Zanimljivo je vraćati se u sećanje, sa distance, drugim očima posmatrati prošlo vreme. U svih dvanaest predstava postoji sinhronicitet, ali to nisu priče o godinama. U Novom Sadu se te 1981. mnogo gradilo, ipak to su samo vrata koja vode u druge priče koje se protežu kroz vek i odnose se pre svega na preispitivanje odnosa među generacijama. Glumačka ekipa i saradnici delili su svoje životne priče u našem procesu rada. Sa udaljenosti možemo drugačije sagledati čovekovo postojanje, sudbinu naših predaka i nas samih. Krenulo se od priča i završilo se sa pričama”.

Jasna Đuričić                                                             Foto: Srđan Kisić

Jasna Đurićić prvi put igra na daskama Novosadskog pozorišta – “Ovo je ansambl kome sam se uvek beskrajno divila, neke znam sa naše Akademije, gledala sam ih na ispitima kao profesorka. Ovo je jedno drugačije pozorište u Srbiji. Kad dođeš u ovo pozorište shvataš da ono pripada glumcima, to ne postoji ni u jednom drugom pozorištu. Kada radimo improvizacije, vežbe, one se dešavaju po celom pozorištu, po fundusima, u holu, tu je odmah kostim, krv,  a to su samo obične improvizacije za probu. To ne može da se sretne u drugim pozrištima. Moja sreća je velika, veliki su ovo glumci”

Terezia Figura                                           Foto: korzoportal

Glumica Terezia Figura predstavu “1981” doživljava kao porodične priče koje se prepliću da bi nastala nova perspektiva. “Nije važno koja je čija priča. Mi postajemo jedna porodica. Imamo i porodično stablo koje je nacrtano. U njemu je svako pronašao sebe.”

Foto: Srđan Kisić

Oktobarske predstave “1981” munjevito su rasprodate. Prvo naredno igranje je 20. novembra.

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *