Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS) u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada održaće se od 18. do 26. oktobra. Svi koncerti biće pod krovom novosadske sinagoge. Foto: korzoportal

Konferencija za novinare u Galeriji Matice srpske, Milan Radulović, Marija Adamov, Mia Doroški

Jedan od zaštitinih znakova na polju kulture u Novom Sadu je NOMUS. U turbulentom vremenu u kome je laka kultura postala preovlaćujuća, ova festival umetničke muzike jedno je od ostrva spasa onima koji se ne predaju jeftinom konzumerizmu ovog vremena. Devet koncerata, muzičari iz 12 zemalja, program u kome su zastupljeni, referišući na osnivački koncept predstavljanje kamerne muzike, tri su koncerta. Od 2002. NOMUS nudi proširene sadržaje koji obuhvataju simfonijsku i koncertantnu muziku tako da taj koncept neguje do danas. Shodno tome i na ovogodišnjem izdanju čućemo Vojvođanske simfoničare, Beogradsku filharmoniju, Mešoviti hor RTS-a, ali i nove sadržaje koji “udahnjuju svežu krv”, kako piše umetnička direktorka festival Marija Adamov.

Milan Radulović, glavni i odgovorni urednik NOMUS-a – “Držimo se dobrih i proverenih partnera. NOMUS otvaraju naši stalni partneri Vojvođanski simfoničari koji su sa čuvenim Jonasom Kaufmanom otvorili ovogodišnji BEMUS. To je na neki način priznanje i NOMUS-u. Posle stojećih ovacija koje je doživela Beogradska filharmonija kojom je dirigova Zubin Mehta u Beogradu, na našem festivalu gostovaće pod upravom Gabriela Felca. Slogan NOMUS-a je ‘Tačka susreta/Meeting point’ što opravdava sadržaj koji očekuje publiku, jer kad vidite biografije umetnika koje smo objavili u našoj programskoj knjizi, videćete da su to imena, neka već etablirana, neka u usponu koja su uveliko prisutna na svetskim koncertnim podijumima”.

Marija Adamov, umetnička direktorka festivala – “Verujemo da ovakvom koncepcijom i izborom, NOMUS 2024. ostaje svež i kreativan, nastavljajući da živi zbog muzike same, afirmisanja pravih umetničkih vrednosti i, razume se, publike za koju će nadamo se, festivalski dani biti prava radosna i inventivna muzička svečanost. Evidentno je da je još od osnivanja, daleke 1975. NOMUS nastojao da upoznaje publiku s tradicionalnim muzičkim formama i izrazima, ali i da je uputi u savremene autorske tendencije, pa i domaće stvaralaštvo, najzad da pokrene pitanja kako treba da izgleda naš kulturni život… “

Prateći programi NOMUS festivala: projekcija dokumentarnog filma o austrijskom kompozitoru Antonu Brukneru (14. oktobar, Galerija Matice srpske, 19 sati), koncertna promocija CD-a Cogitationes (Krokodil studio, Pančevo), Irena Josifoska, violončelo (21. oktobar, Svečana sala Gradske kuće, 18 sati), program Promocije festival s drugim festivalima BEMUS, Vojvođanski simfonijski orkestar, dirigent Sergey Smbatyan, Eva Gevorgyan klavir (Kolarac, Beograd, 20 sati).

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *