???????????????????????????????

Undergrad je koncept urbanog aktivizma koji se zasniva na istraživanju skrivenih prostora Beograda, a osmislila ga je grupa inventivnih 2011. godine spajajući arheologiju i antropologiju. Zatim se pokret istraživanja “podzemlja” Beograda širio. Pojam “podzemlje” shvatite kao Podzemni Grad (nisu u pitanju kriminalne grupe!) koji bi mogao da postane novi prostor za kulturna događanja. Gosti korzoportala su ovi izuzetni “undergrađani” koji opisuju šta rade i zbog čega. Dobrodošli!

???????????????????????????????
Barutana

Neotkrivene podzemne odaje Beograda svedoče o burnoj istoriji grada. To je baština iz orijentalnog i austrijskog perioda, zatim iz doba industrijalizacije u 19. veku. Sliku beogradskog podzemlja upotpunjuju prostori koji su novijeg datuma –  bunkeri, tuneli, skloništa i tajne baze nastale tokom Drugog svetskog rata i u periodu Hladnog rata. Preplitanje različitih kultura na ovim prostorima oslikava se u zabačenim i zaboravljenim delovima grada, gde su tragovi njihovih postojanja još netaknuti. Većina objekata pripada Industrijskom periodu razvoja grada. Upravo ovo kulturno nasleđe istražuje grupa Undergrad – UNDERГРАД. Ekipa projekta je jedna od retkih u Srbiji koja se bavi industrijskom arheologijom. Projekat funkcioniše prema konceptu urbanog istraživanja, što je novina u našem regionu!

Tasmajdan 2

Tašmajdan

U osnovi naših istraživanja je spoj arheologije i antropologije. Pristup ovoj temi, koji smo primenili u projektu UNDERГРАД  zasniva se na savremenim tendencijama. UNDERГРАД  je iniciran  2011. godine  u  beogradskom Centru za urbani razvoj da bi mu se 2013. pridružio URBEX Srbija. Pod ovim krovom sarađuju timovi аrheologа, istoričаrа, аrhitekаtа, medijskih profesionаlаcа i vizuelnih umetnikа. Cilj projekta je evidentirаnje, istrаživаnje, dokumentovаnje i prezentаcijа podzemnih objekаtа koji se nаlаze nа teritoriji Beogrаdа, kako bismo stvorili bаzu podаtаkа o prolаzimа, lаgumimа, tunelima i pećinаmа koji se nаkon rekonstrukcije mogu iskoristiti zа povećаnje kulturne i turističke ponude Beogrаdа.

???????????????????????????????
Galenika (industrijska baština)

Beogradske podzemne odaje predstavljaju neiskorišćen resurs grada koji nije dovoljno istražen, niti predstavljen javnosti i zbog toga bismo želeli da podstaknemo javnu debatu o organizovanoj zaštiti ovih prostora. Brojni primeri iz sveta pokazuju da je moguće uspešno uklapanje istorijskog nasleđa u moderno okruženje. Ali to nije sve. Želimo da se nastavimo sakupljanje građe o podzemnom svetu Beograda u foto i video dokumentaciju koja bi ostala kao svedočanstvo  o kulturnoj prošlosti koja je oblikovala izgled današnjeg Beograda.

Našu TV ekspediciju možete videti i u živopisnim, dokumentarnim emisijama sugestivne Smiljane Popov Beograd za početnike koja se emituje na Televiziji Studio B. Uz oko kamere uspeli smo da obiđemo mnoga tajanstvena, neotkrivena mesta u Beogradu. U zadnji čas uspeli smo da  snimimo Beogradske piramide i nacističko sklonište iz Drugog svetskog rata. Na žalost, jedna od dve piramide srušena je tokom marketinško političkog pohoda zvanog Beograd na vodi.

Želimo da naš koncept urbanog aktivizma proširimo i na druge gradove. Bili smo u  lagumima Petrovaradinske tvrđave, Kragujevcu, Pančevu… U kontaktu smo sa mnogima u regionu koji se bave sličnim temama. Priča nema kraja…

Tekst, fotografije, film Undergrad. Oprema korzoportal.

PROČITAJTE I: korzo-portal-postoji-godinu-danaindustrijsko-naslede-konferencija-u-novom-sadupodgrade-petrovaradinske-tvrdave

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *