Međunarodna konferencija Industrijsko nasleđe – revitalizacija u funkciji stvaranja novih kreativnih prostora – izazovi i prakse, održana je u Skupštini Vojvodine od 14 – 16. maja 2015. godine.

unnamed

Gyorgyi Nemeth sa Univerziteta u Miškolcu (Mađarska) u Skupštini Vojvodine

Upravljanje i rehabilitacija industrijskog nasleđa treba da budu osmišljeni kao deo dugoročne razvojne politike lokalnih samouprava, regiona ili države, jedan je od Zaključaka međunarodne konferencije Industrijsko nasleđe – revitalizacija u funkciji stvaranja novih kreativnih prostora – izazovi i prakse. Govorili su poznati stručnjaci, profesori, kreatori novog pristupa korišćenja ove baštine iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Belgije, Slovenije,Velike Britanije, Austrije i Srbije

Istaknuta je potreba za prelazak s konvencionalnog pristupa upravljanja baštinom koji tretira objekte i celine sa spomeničkim vrednostima kao tehnički problem fizičke zaštite,  na savremenije modele upravljanja koji se zasnivaju na vrednostima i konceptu živog nasleđa. Takođe da bi trebalo kontinuirano obrazovati lokalne samouprave i  civilni sektor o načinima upravljanja projektima revitalizacije objekata industrijske baštine i mogućim izvorima prikupljanja sredstava za njihovo finansiranje. Za sve ove korake preduslov je da se pojednostave zakonske procedure za proglašenje objekata graditeljskog nasleđa za nepokretna kulturna dobra.

logo2015WB

Logo Evropske godine industrijske baštine

U Evropskoj godini industrijske baštine, međunarodnu konferenciju koja se odnosi na ovu oblast organizovao je Suburbium koji se više 13 godina bavi promocijom svih oblika baštine. Podržao ga je Sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine. Dodatni značaj Konferenciji dalo je prisustvo delegacije Instituta evropskih regija (IRE) iz Salzburga koju je predvodio Prof. Dr. Franc Šauzberger.

PROČITAJTE VIŠE NA:

http://www.suburbium.org

http://www.rts.rs

 http://www.e-faith.org

http://www.erih.net

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *