Pažljivi čitalac / pažljiva čitateljka vesti primetiće da su se u svega par meseci pojavile tri vesti o stanju u zdravstvu koje su na najdirektniji način povezane sa gorućim pitanjem članstva Srbije u NATO paktu i statusom osoblja ruske humanitarne baze u Nišu. Ove tri vesti iz domaćih zdravstvenih institucija zahtevaju od nas da se još više bavimo pitanjima o NATO i Rusiji, jer su ona, pokazalo se, krucijalna za naše društvo. Tibor Jona zatim piše…

tumblr_m53mb5HQ6M1qiel5uo1_r1_500

Raspravljam o NATO, a mesecima čekamo na pregled kod doktora

U prvoj vesti saznajemo da porodilje u Leskovcu ne mogu imati pristup epiduralnoj anesteziji jer u gradu nema dovoljno anesteziologa. Gde su, da li u ruskoj humanitarnoj bazi ili vojnoj bazi NATO pakta u Avijanu, u tekstu ne piše. Tek, da anesteziologa u Leskovcu nema, nema ih!

U drugoj vesti saznajemo da u Kragujevcu, pak, nema protetičara i da se preostali zubari plaše da će za koju godinu imati grad krezubih. Ni u ovom tekstu ne piše da li su protetičari otišli u Rusiju ili u NATO! Ne piše ni da li u Kragujevcu ima anestetičara. To bi bila bitna informacija jer bi onda trudnice iz Leskovca mogle da se bore protiv bele kuge i rađaju sinove otadžbini u Kragujevcu, a Kragujevčani da odlaze po zube u Leskovac.

Treća vest dolazi drito iz Lekarske komore. Tamo upozoravaju da veliki broj lekara nije ni predao zahteve za redovno obnavljanje licence. Zašto lekarne bi trebalo da poseduje licencu koja mu omogućava da se u Srbiji bavi svojim poslom? Možda su rasejani, tvrde u Komori, a možda nisu u Srbiji. Da li su lekari otišli u Rusiju ili u NATO pakt, Komora ne otkriva.

Znamo da bi trudnicama trebalo omogućiti manje bolan porođaj, da naši građani ne bi trebalo da budu krezubi i da bi trebalo da imaju lekara u mestu gde žive. Ipak nije tako, jer smo unavideli da saznamo koliko NATO vojnika može da stane na vrh čiode. O NATO paktu, Rusiji i geopolitici spremni su da odvajaju javni prostor i pričaju svi – državni, paradržavni, nezavisni, opozicioni, proruski, prosirijski, protadžikistanski mediji, političari, analitičari, savetnici, ministri, državni sekretari, poslanici…

Nema tog raba božijeg koji nije spreman da u kameru ili za slavskim stolom ne saspe u lice gostima dvetri o NATO paktu, ruskoj bazi, Putinu i Obami. Upitate li ga šta će se desiti kad ga od tolike pravednosti i žara strefi nedajbože srčani ili moždani udar, hoće li uopšte biti lekara u bolnici da ga primi, naš homo geopolitikus ne odgovara. Sleže ramenima i odmahuje glavom kao da je to pitanje koje se tiče žitelja daleke Patagonije. Sležu ramenima i predstavnici medija, i parlament, i nevladine organizacije. Društvo svesno želi da se drogira gutanjem NATO pakta ili šmrkanjem lajni ruske baze u Nišu. U bolovima, bez lekara, uskoro… bez zuba. Ali, svi su geopolitički svesni!

Šta će se desiti kada u Srbiji izumru lekari kao vrsta, ili bude koncentrisana kao crni nosorog u rezervatu samo u Beogradu, pa i tu samo u opštini Savski venac – niko ne zna. Mi već godinama u Srbiji čekamo mesecima na specijalističke preglede i kojekakve rezonance. A sve plaćeno redovno, od plate, penzije. No, to je nebitno – daj status ruske baze. Kada na operaciju srca čekate mesecima, razonodite se u međuvremenu na javnom okupljanju protiv NATO pakta. Pokažite da umete da prepoznate prioritet. A onemoćalo srce, epidurale, krezubost…? To će već Neko rešiti. Ko, ne znamo?  Čitamo sporazum sa NATO paktom i  mnogo smo ljuti. Zbog NATO pakta, ali ne zbog toga što smo na korak da efikasno lečenje postane privilegija bogatih!

PROČITAJTE OD ISTOG AUTORA: drzava-protiv-svojih-drzavljanalicemerje-u-pozoristujedemo-li-g

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *