Dva murala velikog formata sa portretima naučnika Nikole Tesle i Mihajla Pupina naslikani su u Pančevu, u javnom prostoru, što je događaj vredan pomena na korzoportalu. Još veću pažnju privlači odličan izbor zgrada na čijim zidovima su velikani Tesla i Pupin.

FOTO 1 Zidna slika Nikole Tesle u naselju Tesla u Pančevu

Zidna slika Nikole Tesle u naselju Tesla u Pančevu

 

Portret Nikole Tesle je rad mladih i neafirmisanih grafiti umetnika, klinaca iz kraja, naslikan na zidu vrtića u naselju Tesla, u blizini Fabrike sijalica Tesla, po kojoj je naselje i dobilo ime. Mnogi prisvajaju Nikolu Teslu po raznim osnovama i njegovo poreklo, nacionalnost i veroispovest su tema velikih i žučnih rasprava. Urna sa njegovim pepelom je tema dubokih podela u srpskom društvu, između predstavnika Crkve i Države, levih i desnih, od kafane do kafane. Stambeno naselje Tesla u Pančevu živi mirno svoj život, iako njegovi stanovnici Teslaši imaju puno pravo da ga svojski svojataju kao svog! Jer oni žive na Tesli!

 

FOTO 2 Zidna slika Mihajla Pupina na Telefonskoj centrali u Pančevu, u fazi izrade

Zidna slika Mihajla Pupina na Telefonskoj centrali u Pančevu, u fazi izrade

 

Mural sa portretom Mihajla Pupina je na bočnom zidu zgrade Telekoma u Pančevu, u kojoj se nalazi najveća telefonska centrala u južnom Banatu. Fantastično! Pupin, koji je rođen u Idvoru, selu koje pripada Južnobanatskom okrugu, koji je u mladosti čuvao ovce na pašnjacima pored Tamiša, koji je išao u Gimnaziju u Pančevu i koji je jedan od najznamenitijih Banaćana, dobio je likovni prikaz na fasadi Telefonske centrale, jer znamo, Pupin je izmislio telefon!

Oslikavanje murala je inicirao Regionalni centar za talente Mihajlo Pupin i njegov rukovodioc Dragoljub Cucić, povodom obeležavanja jubileja 160 godina od rođenja i 90 godina od Pupinove smrti. Autor murala je akademski slikar Aleksandar Stanojev, koji se specijalizovao za zidno slikarstvo. Građani su pokazali veliko odobravanje za ove akcije i inicijatori ideje veruju da će se tradicija islikavanja zidova nastaviti i da bi grad u nedostatku skulpturalnih obeležja svojih znamenitih građana mogao da dobije murale Đorđa Vajferta i Mihovila Mihaljevića.

PROČITAJTE VIŠE NA:

http://www.vreme.com

http://www.b92.net

https://sh.wikipedia.org

http://www.tesla-museum.org

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *