Savremena galerija Zrenjanin organizuje 40. Susret akvarelista od 20. do 24. juna u Umetničkoj koloniji Ečka. Pozvani su Dragan Vojvodić, Sanja Latinović, Nemanja Nikolić, Nina Todorović i Marko Tubić. Selektorka 40. Susreta akvarelista je Slavica Popov, viša kustoskinja ove galerije. Šta su umetnici stvorili moći će da se vidi na izložbi 16. septembra 2019. godine  u Savremenoj galeriji Zrenjanin. Foto: Savremena galerija Zrenjanin

Ovogodišnji saziv

Slikanje akvarela kao specifičnost saziva vremenom je izmenjena, tako da od pre nekoliko godina umetnici koji dolaze u ečansku koloniju mogu ovu tehniku da kombinuju sa drugim medijima vizuelnog stvaralaštva. Na ovaj način omogućena je transformacija akvarela u jezik drugih medija dajući mu tako novi život u okviru savremenog stvaralaštva.

Paviljon Ečka

U selu Ečka pored Zrenjanina 1956. godine osnovana je Umetnička kolonija u čijem radu su učestvovala najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije. Ovi umetnici su se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bavili različitim likovnim tehnikama, slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se vremenom održala dva saziva – saziv umetnika koji su se bavili klasičnim slikarstvom u sazivu Slika i saziv umetnika koji su se bavili akvarelom u Susretima akvarelista. Početkom 21. veka došlo je do promene u konceptu tradicionalnih okuplјanja u Umetničkoj koloniji Ečka kada je u skladu sa već uveliko prisutnim pluralizmom i interdisciplinarnošću u savremenoj umetnosti u Ečki omogućeno da umetnici ideje realizuju u različitim medijima i formama savremenog umetničkog izražavanja s tim da je bazična specifičnost oba saziva sačuvana.

Susreti akvarelista koji se u Ečki održavaju ove godine 40. put omogućili su bogaćenje kolekcije Savremene galerije Zrenjanin koja u zbirci danas ima skoro 900 akvarela.

PROČITAJTE I: susret-akvarelista-ecka-umetnici-pricaju, 38-susret-akvarelista-likovna-kolonija-ecka, poceo-39-susret-akvarelista-u-ecki, savremena-galerija-zrenjanin-kultura-secanja-tivadar-vanjek-zdravko-mandic, 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *