Subotička Sinagoga je ušla na listu 11 evropskih kulturno-istorijskih lokaliteta nominovanih za program “sedam najugroženijih” za 2014. godinu. Program su pre godinu dana započeli Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke, a za 7 od 11 spomenika sa današnje liste u 2014. godini biće obezbeđen kompletan plan za obnovu i očuvanje. Sinagoga se našla se na ovoj listi zbog kulturne i umetničke vrednosti, opasnosti u kojoj se nalazi i napora lokalnog stanovništva da se ovo mesto očuva. Finalna lista je objavljena javnosti 5. maja tokom Evropskog kongresa kulturne baštine u Beču.

sinagoga u subotici

Potencijal ovog programa je ogroman i može se realizovati kroz podršku institucija Evropske Unije zajedno sa privatnim i državnim partnerima. Stručnjaci Instituta Evropske investicione banke su uradili analizu, dali savete i pomogli da se formuliše izvodljiv akcioni plan za svaki od lokaliteta. Sredinom oktobra 2014. specijalna misija Evrope Nostre je posetila Sinagogu u Subotici, da bi se uverila u današnje stanje ovog izuzetnog, ali devastiranog kulturnog i verskog spomenika. Misiju su činili Patrizia Valle iz Italije, arhitekta, predavač na IUAV Univerzitetu u Veneciji i restauratorka gradskih zidina, dvoraca i istorijskih vila i Richard Deeley iz Luksemburga, savetnik Evropske investicione banke za tehničke uslove za projekte infrastrukture i obnove spomenika kulture.

sinagoga unutra

Deeley je ranije sarađivao sa Evropa Nostrom, u vezi procene ugroženosti i mogućnostima obnove renesansnog manastira San Benedetto Po u Italiji i jermenske crkve Svetog Đorđa u Mardinu u Turskoj, koji su ranijih godina bili na listi 7 najugroženijih spomenika. Domaćin misije je bila nevladina organizacija Evropa Nostra Srbija iz Beograda, podružnica Evrope Nostre, panevropske organizacije koja okuplja nevladine organizacije iz cele Evrope koje se bave zaštitom i promocijom kulturno-istorijskog nasleđa. Domaćin u Subotici je bila grupa građana Save Subotica, a obavljeni su razgovori sa gradonačelnikom Subotice g. Jene Maglaiom, predstavnicima Fondacija Sinagoga u Subotici i institucijama kulture i zaštite nasleđa. Nakon Subotice, gosti su posetili Bač, upoznali se sa aktivnostima vezanim za projekat Vekovi Bača, i Sremske Karlovce.

www.europanostra.org

www.europanostraserbia.org

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *