Verujete li u invaziju Marsovaca? A zašto ne biste poverovali, kada je Orson Vels podigao na noge Amerikance radio dramom Rat svetova. Slušaoci su poverovali uzbudljivim glumačkim glasovima iz radio kutije i počela je trka ka prodavnicama da se kupe namirnice, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, jer – Marsovci dolaze. Bilo je to 1938! I kakve to veze ima sa Radio Novim Sadom?!

 vintage-radio-1-1400143-m

 Javno emitovanje dve drame iz programa Radio Novog Sada (15. januar 2014) pokušaj je da se skrene pažnja na važnost ovog vida  radijskog stvaralaštva. Jedna od njih bila je Samo Srbin svet spasava, autora Slobodana Govorčina u režiji Bogdana Jankovića

DSCN0742

Slobodan Govorčin

Slobodan Govorčin za Korzo Portal – Radio drama je elemenat uživanja kod onih koji ostavljaju prazna mesta za izmaštavanje, kao što su i likovna umetnost, klasična muzika. To su neke oblasti koja nemaju kompletan opseg kao na primer film. Tako se Holivuda trudi da nam pruži ceo dijapazon uživanja što se na kraju ispostavi da je sužen pristup. Ako samo želimo da proverimo kakvi su zvuci u holivudskim filmovima treba da zatvorimo oči i videćemo da to i nije nekavo bogatstvo.

 Kad slušamo radio dramu dešava se lična epopeja, jer je svako sluša na svoj način. Zato radio dramu treba čuvati. Na žalost, u Srbiji dramski program imaju samo Radio Novi Sad i Radio Beograd, ali lepo je na festivalima videti da se pojavljuje ceo svet i Rusi, i Vijetnamci, Francuzi, Indijci, Nemci…  Mislim da mnogima prija da čuju samo zvuk, među njima su i slabovidi i slepi. Možda su baš oni prva linija odbrane radio drame, ali i čitanja romana, pripovedaka na radio frekvencijama. Svi znaju šta je dobra stvar, ali trenutno žure da kupe veći automobi, cipele jaknu… Ipak, doći će na red ponovo i kultura, prosveta. Vratićemo se na početak samo da isteramo ovaj turnus! Verujem u sudaranje dve cigle što bi rekli Montepajtonovci, mislim da će taj momenat doći brzo. Ako bude drugačije, neće nas biti.  Život bez mašte i ljubavi ne postoji. Čemu služe stvari?

Radio Novi Sad godišnje emituje 25 novih drama, Radio Beograd 100, a Britanski radio BBC 1000 !!! Broj HILJADU dovoljno govori o tome koliko je radio drama kao kategorija radiofonskog izraza prevaziđena.

http://www.prekoramena.com/t.item.270/orson-vels-rat-svetova

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *