Ciklus predavanja (12, 13. i 14. januar 2015) jednog od najvećih mislilaca današnjice, francuskog filozofa Alena Badjua, posle Beograda, završen je u Novom Sadu. Objedinjen zajedničkim nazivom Živi prezent i politički subjekt novosadski susret sa publikom imao je temu Obavezno pozorište.

DSCN0741

Alen Badju (sa šalom) u Novom Sadu

Interesovanje je bilo ogromno i sala Ujvideki sinhaza (Novosadskog pozorišta u kome se igraju predstave na mađarskom jeziku) bila je prepuna, tražila se stolica više. Razgovor o Badjuovom tekstu Obavezno pozorište (iz knjige Rapsodija za teatar) praćen je i pitanjima publike kada je uvaženi francuski filozof rekao – Pozorište je hrabrost u svojoj esenciji, dobro pozorište je uvek lekcija iz hrabrosti!

Alen Badju je filozof, matematičar, dramaturg, pisac, profesor. U intervju dnevniku Politika rekao je da je životni put počeo borbom na dva fronta: kao angažovani protivnik kolonijalnog rata u Alžiru i kao žestoki pobornik Sartrove filozofije. Kaže – I danas sam i komunista i revolucionar.

Iako je tema Badjuovog novosadskog gotovanja bila pozorište, postavljena su mu i pitanja koja se odnose na društveno političku situaciju u Francuskoj, o pojedinim piscima današnjice, o budućnosti Evrope… Nema nade da će Evropa izmisliti nešto novo, ta njegova misao zaokružila je večernji susret sa ovom velikom ličnošću današnjeg doba.

Boravak Alena Badjua u Srbiji organizovala je Edicija Jugoslavija u saradnji sa novosadskim Studentskim kulturnim centrom i Domom kulture Studentski grad Novi Beograd.

http://www.politika.rs/rubrike/Razgovor-nedelje/Kapitalizam-je-bolest-covecanstva

http://www.vreme.com/cms/view

http://www.slobodnaevropa.org/content/konfuzne-i-opasne-politicke-reakcije-na-napad-u-parizu

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *