Posle gostovanja u Kulturnom centru Srbije u Parizu (decembar, 2022), izložba Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza: Olga Kešeljević i Mark Barbeza 3. marta 2023. godine postavljena je u Galeriji Matice srpske, uz redovna stručna vođenja. Autorka je Dijana Metlić, a njena knjiga, odnosno naučna studija „Olga Kešeljević i Mark Barbeza –  Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza“ (Galerija Matice srpske, 2020) bila je osnova na kojoj je koncipirana. Foto koncept: Kaća Lazukić Ljubinković. korzoportal

Izložba Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza: Olga Kešeljević i Mark Barbeza u Galeriji Matice srpske je romaneskna priča o ljubavi dve osobe čija su imena navedena u nazivu, jedna, Olga, je iz Srbije, druga, Mark, iz Francuske. Sreli su se u Parizu gde je boravila Olga. On je nastavljač porodične farmaceutske kompanije, potom ga je ljubav ka književnosti odvela na put izdavača, uglednog. Ona je iz dobrostojeće porodice, istoričarka umetnosti koja je 1936. godine Beograd zamenila za Pariz. Tada počinje roman koji se zove život, ovekovečen na intimističkoj izložbi čiji kontekst prevazilazi ličnu priču Olge Kešeljević i Marka Berbezaa, jer uključuje stvaralaštvo najviđenijih ličnosti kulturne scene Francuske i likovnih umetnika iz Srbije koje su podržavali družeći se i kupujući njihova dela. Tako je nastala njihova kolekcija u kojoj su uglavnom dela umetnika iz Srbije (Nedeljko Gvozdenović, Petar Lubarda, Bogdan Šuput, Ivan Tabaković, a posebno mesto pripadalo je Ljubici Cuci Sokić, bliskoj Olginoj prijateljici).

Bogdan Šuput, Kafana u Parizu, tumačenje Milice Milošević

Polazna tačka na izložbi Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza: Olga Kešeljević i Mark Barbeza u Galeriji Matice srpske je slika Bogdana Šuputa Kafana u Parizu.

“… Kao omaž prijateljstvu i druženju srpskih slikara u Parizu tokom četvrte decenije XX veka, ova slika je zapravo grupni portret i, pored samog autora, na slici su prikazani njegovi pariski saborci – Ljubica Cuca Sokić, Peđa Milosavljevići, Olga Kešeljević. Na slici nedostaje samo Milivoje Nikolajević, njihov kolega sa Umetničke škole u Beogradu, koji je takođe s njima boravio u Parizu. Iz nostalgije za zajedničkim pariskim momentima i tugom za bliskim prijateljem Bogdanom Šuputom, koji je stradao tokom Drugog svetskog rata, Nikolajević, dugogodišnji upravnik Galerije Matice srpske u posleratnom periodu, navedenu sliku je otkupio za kolekciju GalerijeMatice srpske 1957. godine i tako sećanje na njihovo prijateljstvo i pariske moment zauvek sačuvao kroz muzejski predmet…” (Upravnica GMS Tijana Palkovljević Bugarski, Reč unapred u knjizi Dijane Metlić “Olga Kešeljević i Mark Berbeza – Jedna sasvim (ne)obična srpsko – francuska veza”)


 Olga Kešeljević bila je bliska prijateljica sa Ljubicom Cucom Sokić i bila je njen česti model, ali je slikarka samo na jednom platnu ovekovečila zajedno njih dve. Slika je izložena na izložbi, uz Cucine Dnevnike.

Peđa Milosavljević, Ljubica Cuca Sokić (motiv je pogled na Pariz)

“… Olga Kešeljević je, preseljenjem u Pariz tridesetih godina (20. veka, prim. korzoportal) uspostavila neraskidive prijateljske veze sa srpskim slikarima, koji su je ovekovečili na portretima i održavali s njom višedecenijski kontakt posećujući je redovno, pri svakom putovanju u Francusku. S druge strane, Mark Barbeza je srpsko slikarstvo dvadesetog veka prihvatio kao deo sopstvene kulture i nasleđa, iskreno se diveći majstorstvu Petra Lubarde i Nedeljka Gvozdenovića…” ( Dijana Metlić “Olga Kešeljević i Mark Berbeza – Jedna sasvim (ne)obična srpsko – francuska veza”)

Nedeljko Gvozdenović “Ptice”, Cuca Sokić “Olga Kešeljević na divanu”, Ivan Tabaković “Entropija” 

Na izložbi Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza: Olga Kešeljević i Mark Barbeza predstavljen je i deo stvaralaštva Ljubice Cuce Sokić o kome ni ona nije govorila, a odnosi se na ilustracije koje je radila za farmaceutsku kuću Marka Barbezaa.

Dugačak je spisak viđenih umetnika, likovnih, književnika, filmskih stavaralaca koji su se u Parizu družili sa bračnim parom Kešeljević – Barbeza. Pre svih bio je to pisac, dramaturg, esejista problematičnog života Žan Žene, kome je Mark Barbeza i kao izdavač njegovih dela finansijski pomagao, zatim vajar Alberto Đakometi… Ratna godina 1943. u Parizu je vreme kada su se „ukrstili putevi nekolicine važnih ličnosti za ovu priču, među kojima su se našli književnici Sartr, Kami, Kokto, Žan Žene, izdavač Mark Barbeza i mlada glumica Olga Kešeljević i Žak Fransoa…“ ( Dijana Metlić “Olga Kešeljević i Mark Berbeza – Jedna sasvim (ne)obična srpsko – francuska veza”). Iste godine venčali su se Olga Kešeljević i Mark Barbeza.

Na vođenju kroz izložbu Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza: Olga Kešeljević i Mark Barbeza (26. mart, 2023) muzejska edukatorka Milica Milošević govorila je i o nastanku kolekcije bračnog para Kešeljević – Barbeza: „Zbirku su oformili spontano, po osećaju, dogovarali su se. U njoj je bilo dosta dela, ali su posle Olgine smrti 2016. prodavana na aukcijama širom sveta. Među njima je bila i jedna od najpoznatijih Lubardina slika ‘Fantastična zver’. Ova slika je predstavljala Jugoslaviju na Bijenalu u Sao Paolu 1953. kada je dobila jednu od glavnih nagrada. Zatim joj se trag gubi, bila je na mnogim aukcijama, da bi se 2017. vratila u Beograd u vlasništvu naših kolekcionara“.

Bračni par Kešeljević – Barbeza

Izložba u Galeriji Matice srpske Jedna sasvim (ne)obična srpsko-francuska veza: Olga Kešeljević i Mark Barbeza jednu privatnu priču pretvorila je u opipljivi doživljaj koji svet čini boljim mestom za život. Osim likovnih dela, na izložbi je i dokumentarni materijal: pisma Olge Kešeljević i Marka Barbezaa, knjige iz Barbezaove izdavačke kuće L’Arbalète, a  dopunjuju je dela i građa iz Narodne biblioteke Srbije, Arhiva SANU, Galerije SANU i privatnih kolekcija.

PROČITAJTE I: izlozba-lubarda-1904-1974-2017-jos-putuje/, izlozba-prica-o-dvoje-umetnika-ljubica-sokic-i-bogdan-suput/, izlozba-jedne-slike-secanje-na-novosadsku-raciju-slikara-bogdana-suputa/, izlozba-jubilej-nedeljko-gvozdenovic/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *