U Kreativnom centru Prostor u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave (20. decembar 2019) predstavljena je knjiga “Priče iz Gradića Petrovaradinske tvrđave” (Umetnička asocijacija INBOX, 2019, Petrovaradin). Dragoceni doprinos kulturi sećanja. Korzoportal na licu mesta.

Svaki projekat koji se odnosi na Podgrađe Petrovaradinske tvrđave vredan je pomena, jer je takoreći do juče Gradić bio zaboravljeni grad. Nova knjiga mala po obimu, velika je po značaju, jer se u njoj nalaze prvi put neispričanih 15 priča stanovnika Petrovaradina. Prikupila ih je Lea Kotlica, urednik  kniige je Petar Vukobrat, ilustrator je Nemanja Malidža.

Lea Kotlica, Natali Beljanski, Zlata Grginčević Nikolova

“… Ova zbirka nije udžbenik istorije, niti je to ikada trebalo biti. Nju čine priče i verovanja koja su stanovnici Petrovaradina prenosili kroz vekove. Sve što smo želeli jeste da im udahnemo novi život i sačuvamo ih od zaborava… “ (Priče iz Gradića Petrovaradnske tvrđave“).

Lea Kotlica, Petar Vukobrat, Nemanja Malidža

Na promociji knjige “Priče iz Gradića Petrovaradinske tvrđave” Natali Beljanski koja je na čelu Umetničke asocijacije Inbox koja osnivač novosadskog Festivala uličnih svirača koji se pre dve godine preselio u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave rekla je “mi smo došli da se prilagodimo ovom prostoru, Gradiću, a ne Gradić da prilagođavamo Festivalu. Želimo da pomognemo da se otkrije ova zaboravljena baština, materijalna i nematerijalna. Tako je nastala i ova knjiga”.

PROČITAJTE I: vikend-prica-moj-gradic-zvani-suburbium, podgrade-petrovaradinske-tvrdavegradic-obnovaknjiga-bogdan-bogdanovic-biblioteka-beograd-an-architect-s-librarylatko-uzelac-barokna-tvrdava-petrovaradin-inzenjer-matija-von-kaiserfeld

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *