Ponovo smo u filmu koji se zove odliv mozgova. U godinama posle 2000. izgledalo je da se stručnjaci vraćaju u Srbiju, da mladi ne odlaze, ali je zanos domovinom trajao kratko. Svaku struku pobedila su lukrativna partijska članstva. Mladom čoveku u Srbiji koji napuni 18 godina, vredan je i želi da se oproba na terenu izvan porodičnog gnezda za vreme raspusta, pritom poseduje pasoš države koja je u Evropskoj uniji, prava je poslastica da prhne iz partokratske države. Miloš je ovog leta otiša u London.

 

4bb1dd208a37144642c09ff4aa17393f323f0d70d05cc696b9e0bf86a0f581d3 (2)

 

Prvi selfy uz Big Ben. Nije važno iz kog grada je Miloš, jer njegova priča važi za naše mladiće i devojke koji imaju smelosti da svoje umeće ponude poslodavcu iz druge države. On je u srednjoj školi i uči za kuvara. Već je nekoliko puta bio na praksi u domaćim restoranima, mali od kužine, ljuštio je krompire, luk ili beskonačno prao tanjire. Nikada nije odustao, ni kada su mu se prsti kočili od 12 sati držanja noža. U London je otišao misleći da će pronaći neki sličan posao u kuhinji. Po dolasku, kao državljanin zemlje koja je u EU, dobio je odmah sve papire, bankovni račun, privremenu ID karticu i prijavio se agenciji koja mu je za dan pronašla posao – ali kelnerski. Malo se štrecnuo, kako će nositi tacne s kriglama piva…? Prihvatio je, ipak.

 

486905687b8e6912999c5de2536035bec72d688bf21bbc1e2f5f5ccff7cf1fae

 

Ovo je lokal u kome radi. Hm, lokal! Dolazi ugledna klijentela koja zna šta želi da jede, šta da pije. Držeći tacnu sa nekoliko vrsta piva u sali, jednom ga je zaustavio gost i pitao kakvo je ovo, kakvo ono pivo i redom. Jedva je držao tacnu sa teškim, punim kriglama i onda je dotični gost upro prstom u kriglu i izgovorio – Molim te ovo. Najbolje je, jer ga ja pravim. Hvala ti na objašnjenjima. Takvim gostima kelneriše Miloš. Facama, ali ne novokomponovanim – neizbežnom srpskom đet setu što bi rekli Mlađa i Daško.

Miloš će se vratiti u Srbiju, u svoj grad kada počne školska godina. Planira da studira kulinarstvo. A šta će biti kada završi fakultet? Nećemo prejudicirati. Možda će do tada odliv mozgova kao srpski specijalitet biti prevaziđen.

Prema podacima Svetskog ekonomskog foruma Srbija je od 144 države na 141. mestu po mogućnosti da zadrži talenovane, mlade ljude. U publikaciji OECD-a za 2014. godinu navedeno je da je Srbija među 50 zemalja sa najviše emigranata (podaci se odnose na Evropu)!

Odliv mozgova postojaće dokle god država sistemski ne odluči da stvori privredni milje u kome će preduzetnik (mali, srednji)  moći da radi i ostvarujući poslovni uspeh  zapošljava, a ne da radi kako bi punio državnu kasu koja hrani državu i njene begove. To nisu turski begovi, to su srpske begovi i njihovi brojni trabanti zarasli u bradu korupcije.

PROČITAJTE VIŠE NA:

http://www.b92.net

http://rs.n1info.com

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *