Beogradski Mikser House je među deset najboljih nekadašnjih industrijskih šik-prostora u svetu, odlučio je britanski Guardian 7. marta. Frišku fotografiju Miksera ovim povodom objavljuje korzoportal.

Foto Mikser House

Guardian u obrazloženju navodi da je Mikser House zauzeo svetla i lepo renovirana nekadašnja skladišta metalnih proizvoda (nekadašnje preduzeće Čelik) i postao najistaknutije beogradsko umetničko središte od otvaranja 2013. Mikser House je postao značajno mesto u post-industrijskom području Savamale u Beogradu koje su nekada okupirali skladišta, pogoni i saobraćajna postrojenja, a danas se presvlači u važan katalizator gradske nezavisne kreativne scene. Atmosfera je opuštena i kreativna, uz ponudu proizvoda srpskih dizajnera, tu su kafići i mesta na otvorenom za rad na laptopu ili nekom drugom uređaju, ili mediju. Česti su i sajmovi, promocije, kreativne radionice. Uveče se prostor pretvara u scenu na kojoj se održavaju predstave, koncerti i žurke.

Gardian se rukovodio kriterijumima – konceptualnost mesta, opuštenost atmosfere i dizajnom prostora u kome se nude sadržaji poput kupovine, izlaganja i ugostiteljstva. Mikser House je ovo svetsko priznanje podelio sa sličnima – Bibilioteka Ler Davagar u Lisabonu, The Pool u Tokiju, La Sucrerie u Lionu, Russel Industrial Centre u Detroitu, Basilica Hudson u Njujorku, Freegan Pony u Parizu, Librairie Avant-Garde u Nanjingu, Spinnerei u Lajpcihu i Hotel de Goudfazant u Amsterdamu.

PROČITAJTE Isacuvajmo-savamalu-kao-deo-identiteta-gradauznemireni-stanovnici-savamale-u-beogradumetropolis-balkanskog-bespuca

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *