Šok zadruga otvorila je u centru Novog Sada, u pasažu Zmaj Jovine ulice galeriju pod otvorenim nebom „ŠOK koridor 22“, a povodom Skupštine Asocijacijacije nezavisne kulturne scene Srbije  održane 12 -13. septembra u Novom Sadu.

 

Print

 

U novosadskom Omladinskom centra CK13 održana je skupština Asocijacijacije  nezavisne kulturne scene Srbije  (NKSS) koja je najveća mreža civilnog sektora u oblasti savremene kulture i umetnosti u Srbiji,  osnovane 2011. kako bi promovisala inovativne, kritičke, eksperimentalne  umetničke prakse, te uzajamno povezivanje i osnaživanja nezavisne umetničke scene i njene uloge u formulisanju i sprovođenju kulturnih politika na svim nivoima vlasti. U njoj su organizacije, inicijative i pojedinci iz više gradova u Srbiji. Iako je sastav organizacije bio  promenljiv, jedni su se isključivali, novi uključivali, broj pridruženih članica tokom godina uvećavao se, tako da sada NKSS okuplja oko 90 organizacija iz 20 gradova u Srbiji.

Od nastanka do danas NKKS je organizovala više projekata, javnih događaja, akcija i festivala. Projekat Mesta za kulturu  uključio je 2011. letnji festival Zalet u Zaječaru, Ajde u Kruševcu i Bez izlaza u Zrenjaninu. Iste godine, održan je festival beogradske nezavisne kulturne scene  Na sopstveni pogon, tokom kojeg je na lokacijama širom Beograda realizovan veliki broj izložbi, predstava, video i filmskih projekcija, prezentacija, radionica i javnih diskusija. Osnaživanje nezavisne scene kao i upoznavanje i saradnja organizacija i pojedinaca koji na njoj deluju sprovodi se od 2012. i kroz interne konkurse kojima  se podržavaju programi ili projekti članica NKKS.

 

20150914_083213

Pasaž u ulici Zmaj Jovina br 22

 

Ovog puta, kao bonus Šok zadruga, jedna od članica NKSS od osnivanja, otvorila je u pasažu ulice Zmaj Jovina broj 22, uličnu galeriju pod otvorenim nebom ŠOK koridor 22. Ovo je još jedan oblik delovanja Šok zadruge koji poput izlaska na pijacu i organizovanja velikih rasprodaja umetničkih dela, pod geslom publici na noge nastoji da približi umetnost široj javnosti i učini je saučesnikom svakodnevnog života.

 

20150914_083120

 

Foto: V.Pavlović (dokumentacija LED art)

U novootvorenoj galeriji, kroz ciklus izložbi nazvan ReKapitulacija čiji je kustos Slobodan Stošić, predstaviće se rad grupe LED art od osnivanja 1993.godine u jednom od najdramatičnijih perioda srpske istorije u drugoj polovini 20.veka kao jedne od izuzetnih umetničkih asocijacija na nezavisnoj sceni koja je uspela da opstane 22 godine. LED art je više put menjao startegije delovanja primeravajući ih aktuelnom društvenom i političkom kontekstu. Nakon 2000. godine kao Art klinika, vođen utopijskom regulativnom idejom, formulisao je umetničke prakse lečenja bolesnog društva. Nakon selidbe Art klinike u novi prostor  u Zmaj Jovinoj 22  nastaje Šok zadruga, koja  umetničko zadrugarstvo proglašava novom platformom saradnje i umetničkog istupanja. Kao vezivna nit, u svakom od ovih transformacija nastojala se sačuvati kritička i subverzivna vizura kroz koju se aktuelni odnosi, umetnička scena, položaj umetnosti i umetnika, tržište, kulturne politike, institucije kulture itd. itd. sagledavaju i dekonstruišu.

Ciklus ReKapitulacija započeo je izložbom Rekonstrukcija performansa Potop koja prikazuje umetničke akcije iz perioda najradikalnijeg delovanja LED arta tokom 90-ih godina 20. veka. U velikim izlozima na ulazu u pasaž izloženi su inserti iz LED art foto dokumenatacije o performansima koji su u oktobru 1993. izvedeni u Zmaj Jovinoj ulici i kafeu Šmaug u Novom Sadu.To je bio prvi novosadski nastup grupe kojim je još jednom potvrdila opozicioni i pobunjenički status. Odabrani materijal predstavljen na izložbi kao i onaj koji će uslediti na narednim postaće sadržaj slikovnice – monografije o Led artu koja će biti promovisana 17. maja 2016. na Dan leda.

Silvia Dražić

PROČITAJTE Inora-mesaroszolt-kovacslike

http://sokzadruga.com

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *