Nova knjiga  „Kako razumeti novu umetničku praksu“, u podnaslovu – „ilustrovani srpsko-engleski vodič za mlade kroz novosadsku novu umetničku praksu“ (Kreativno-edukativni centar Art Box, 2021, Petrovaradin/Novi Sad). Autorke su Ljiljana Maletin Vojvodić i Dragana V. Todoreskov. Korzoportal

Bogata sadržajem (tekst, ilustracije srednjoškolaca na zadato umetničko delo, dokumentarne fotografije), pregledna, interaktivna, sa indeksom naziva priloženih umetničkih radova i nadasve korisnim spiskom literature za one koji žele podrobnije da istraže pojedine oblasti/teme – to je u najkraćem ocena knjige „Kako razumeti novu umetničku praksu“, u podnaslovu„ilustrovani srpsko-engleski vodič za mlade kroz novosadsku novu umetničku praksu“.

Knjiga – vodič „Kako razumeti novu umetničku praksu“ je priručnik za mlade. To navode njeni tvorci, iako je korisna za sve koji vole umetnost, a imaju izvesne praznine, pa bi se mogla nasloviti i „Sve što ste želeli da saznate o novoj umetničkoj praksi, a stidite se da pitate kako ne biste ispali glupi“.

Naslovi odeljaka knjige Kako razumeti novu umetničku praksu“: Šta je to nova umetnička praksa? Zašto je ona važna za razumevanje savremene umetnosti? Da li nam je savremena umetnost uopšte potrebna? Zašto je alternativna, kritička kultura mladih bitna za razvoj društva? Da li je jedino vredno umetničko delo koje je izloženo u galeriji ili muzeju? Da li su uslov za dobru pesmu vezani stihi rima? Mogu li umetnici stvarati u grupi? Može li koncept biti umetnički rad? Postoji li vizuelna ili fonična poezija? Da li umetnost može biti nevidljiva? Da li umetnost može biti lepa? Iz ovako postavljenih naslova odeljaka nedvosmislen je stav autora da pripadaju korpusu „nove umetničke prakse“ želeći da je u formatu malog sveznanja (čitaj: enciklopedije) približe i onima koji su je „preskočili“ u sopstvenom kulturnom obrazovanju.

Iz knjigeKako razumeti novu umetničku praksu“Ova knjiga nije analitička studija, ne valorizuje niti normira – ona je samo jedan od podsticaja i putokaza za kretanje kroz novosadsku novu umetničku praksu, njen jezik, aktivnosti pojedinaca i grupa. Pisana je u maniru knjiga „za početnike“ sa željom da se približe ideje i jezik netradicionalnih umetničkih medija, umetničkih dela koja nisu ulje na platnu, skulptura ili rimovani sonet… Mada su radom Vizuelnog studija Akademije umetnosti u Novom Sadu delimično ušli i u akademsko obrazovanje , trebalo je dosta vremena da muzejske institucije prihvate ovakav vid umetničke prakse…

Ilustracije u knjizi: Dejan Ilić i učenici novosadske Škole za dizajn „Bogdan Šuput“.

Projekat je podržala i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture„.

 

PROČITAJTE I:

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *