U Galeriji Matice srpske traje izložba „Slobodno zidarstvo u Srbiji“ (5. april – 6. maj 2018) koju je priredila Regularna Velika Loža Srbije. Prva masonska loža u našim krajevima, prema saznanjima, vodi poreklo od masonske Lože „Probitas“  (poštenje, prim. korzoportal) koja je osnovana u Petrovaradinu 1785. godine. 

DSCN7116

Na izložbi „Slobodno zidarstvo u Srbiji“ u Galeriji Matice srpske hronološki je prikazan razvoj i postojanje Slobodnog zidarstva u svetu i kod nas, istorijske činjenice o masonskom pokretu, kao i doprinos naših slavnih masona od 1785. godine kada je osnovana prva masonska Loža u Petrovaradinu, samo 68 po osnivanju Prve Velike Lože u Londonu 1717. godine.

DSCN7140

Izložba „Slobodno zidarstvo u Srbiji“ prethodno je priređena u više gradova Srbije, uvek u organizaciji Velike Regularne Lože Srbije. Od 2014. bila je izložena 17 puta, a u Novom Sadu je dopunjena materijalom koji se odnosi na Slobodno zidarstvo u Vojvodini.

DSCN7115

Slobodni zidari, odnosno masoni, uvek su intrigantni. Prva masonska loža u Srbiji proradila je u Beogradu sredinom 19. veka. Istorijski spisi govore da su mnogi pripadnici srpske elite, od vladara, preko patrijarha do generala, bili slobodni zidari.

DSCN7122

Šta je uopšte Slobodno zidarstvo? Ko su masoni? U pratećem katalogu izložbe piše: Slobodno zidarstvo (masonstvo, masonerija) je red zasnovan na slobodi savesti. Ono je pokret svetskih razmera koji okuplja slobodoumne ljude svih rasa, naroda i religija. Sebi je postavilo za cilj lično usavršavanje svojih članova po najvišim i najstrožim  moralnim i etičkim normama…

DSCN7111

Portret Mihajla Pupina, Uroš Predić

Na izložbi „Slobodno zidarstvo u Srbiji“ u Galeriji Matice srpske predstavljeni su artefakti koji definišu ovu organizaciju – kecelje, lente, medalje, knjige, skulpture, fotografije, portreti naših poznatih slobodnih zidara.

PROČITAJTE I: izlozba-pupin-od-fizicke-do-duhovne-realnostizlatko-uzelac-barokna-tvrdava-petrovaradin-inzenjer-matija-von-kaiserfeldninov-laureat-na-prvom-proputovanju-dejan-atanackovic-luzitanijarazumeti-umetnost-barok

 

 

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *