U Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novi Sad otvorena je izložba (28. oktobar – 8. novembar 2019) „Crvena kompresija čiji autor je Ljubomir Vučinić. Korzoportal na licu mesta

Novosadski akademski slikar Ljubomir Vučinić već je prepoznat po platnima velikog formata na kojima caruju boje koje koincidiraju sa džezom koji sluša dok slika. U Vučinićevoj „crnoj fazi“ nazirala se plava boja koja se postepeno odvajala, crvena je bila u naznakama, a sada su slike „prerasle i došle u crvenu zonu“, kaže umetnik za korzoportal.

Ljubomir Vučinić o svojoj „crvenoj fazi“To je sublimacija energije koja dovodi do perioda kada ona počinje da bude vulkanska energija. Dolazi do „red alert-a“ – sada je toliko crveno da predstavlja uzbunu. To još nije eksplozija, već stanje koje pod visokom tenzijom. Radi se o mojim unutašnjim proživljavanjima događaja oko mene. Mi umetnici celog života živimo sopstvenu stvarnost, pa se pitamo da li je naš život ono što stvarno jeste, ili je to naš unutrašnji proizvod.

Izložba „Crvena kompresija“ koju potpisuje Ljubomir Vučinić sastoji se od jedne slike. Autor je svoje veliko platno u ulju prilagodio kamernom prostoru novosadske Male likovne galerije Kulturnog centra i objašnjava da „ona ima veliku kompresiju, zahteva veliki prostor. Kada bi na ovom mestu bile  dve ili tri slike, stvorila bi se nova“.

PROČITAJTE I:  intervju-ljubomir-vucinic-slike-na-fonu-dzeza, mali-likovni-salon-pola-veka-osvajanja-prstora, izlozba-selman-trtovac-spiritus-movens, tekst-u-fokusu-ricard-fajnman-najkreativniji-um-20-veka, 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *