Podsećamo na šesti međunarodni festival zelene kulture Green Fest koji je održan od 18. do 20. novembra u beogradskim Domu omladine. Njegove poruke prevazilaze datumske odrednice i upućene su svima. 

FOTO 1 Green Fest

Na festivalu je bilo niz događaja u tri glavna programa: Green Field, Green Screen i Green Square. Oni su uključili panel diskusije, predavanja, prikaz takmičarskih i revijalnih filmova, izložbe fotografija, prezentacije inovativnih zelenih proizvoda i tehnologija… Tokom festivalskih dana sve četiri etaže prostora Doma omladine namenjene programskim sadržajima vrvele su od ekologije, a tih dana su organizovane 23 radionice, predstavljeno je 15 zelenih izlagača i prikazano 98 filmova. Green Fest u Beogradu je dobitnik EFFE etikete, međunarodne mreže festivala.

Obrazovni programi paketa Green Field su sadržaji edukacije sa više od 2000 učesnika, građana, studenata i učenika osnovnih i srednjih škola, kroz kreativne radionice prezentacije i panel diskusije o klimatskim promenama, zelenim preduzetništvom ili ekološkim otiscima. Predavanje o Venus projektu je uvelo nas je u novi društveni model pretvaranja civilizacije u održivo društvo. Green Fest je aktivno podržao kampanju Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara Banata (OSI) Čep za hendikep. Akcija obuhvata prikupljanje plastičnih čepova, koji se šalju na reciklažu, a prihod će biti upotrebljen za nabavku novih ortopedskih pomagala za članove Udruženja.

FOTO 2 Panel diskusija Novi horizonti - budućnost počinje sada

Panel diskusija: Novi horizonti – budućnost počinje sada

U Green Screen filmskom programu prikazan je 91 takmičarski kratki i amaterski film i sedam revijalnih filmova, od kojih pet premijernih. U revijalnom programu predstavili su se dokumentarno-igrani filmovi, koji su pobedili na velikim svetskim festivalima dokumentarnog ili ekološkog karaktera. Među njima se zapaža Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane, koji je i otvorio festival. Cowspiracy: Tajna održivosti se bavi temom zagađenja koje izaziva stočarstvo i industrija mesa. Bicikl protiv automobila je priča o entuzijastima u Sao Paolu i Los Anđelesu, udruženih u ideji povećanja biciklističkog saobraćaja u njihovim zagušenim gradovima. Film je dao i prikaz Carmageddona, opšteg stanja u L.A-u, tokom zatvaranja frekventnog autoputa, ili priču taksiste iz ekološki osvešćenog Kopenhagena, koji se svakog dana bori sa armijom bezobraznih biciklista. Virunga je filmski triler koji se bavi očuvanjem zaštićenog prirodnog staništa ugroženih gorila u Kongu, u borbi protiv lovokradica i multinacionalnih naftnih kompanija. Film predstavlja čuvare nacionalnog parka kao heroje savremenog doba. Green Fest je zatvorio film R-Evolucija, koji se bavi globalnom svešću o zaštiti životne sredine.

FOTO 3 Info punkt Green Festa

U sklopu programa Green Square, prezentovane su izložbe fotografija Solarografija i Energetski održivi gradovi, zaštićeni spomenik prirode Arboretum Šumarskog fakulteta iz Beograda, instalacija Reciklaža igre, Peti izveštaj Centra za promociju nauke, makete eko kuće Tehničke škole iz Loznice i Eko Šik revija haljina dizajnerke Milice Marinković/Mima Dizajn.

Grad Beograd je nedavno usvojio Akcioni plan adaptacije na klimatske promene. Biciklistički pokreti u mnogim gradovima su sve brojniji. Sve više manifestacija ekološkog tipa jasno govori da je na planeti Zemlji odavno zazvonilo crveno zvono uzbune, koje nas opominje da je krajnje vreme da razmislimo o budućnosti jedine planete koju imamo. Green Fest u Beogradu je preuzeo ulogu da na to skrene pažnju onima koji izgleda jedini mogu nešto da preduzmu – nama, pojedincima.

Jordan Markov

PROČITAJTE Iprestizna-effe-licenca-u-srbiji,bike-fest-ruma-vrdnikbozidar-mandic-utopija-kao-zivot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *