U novosadskoj Kulturnoj stanici „Svilara“, povodom Nagrade „Đorđe Tabaković“  koju od 1995. dodeljuje Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS), priređena je izložba nagrađenog Miodraga Lozića (1934). Zbog opasnosti od korone, nagrada je uručena njegovoj porodici (31. januar 2022). Korzoportal

Korona remeti mnoge događaje koje željno očekujemo. Zbog mera predostrožnosti arhitekta Miodrag Lozić nije došao na uručenje Nagrade „Đorđe Tabaković“ i nismo bili u prilici da mu čestitamo, niti da ga pitamo kako se dogodilo da se u projektovanju, najvećim delom, opredelio za objekte zdravstvenih ustanova ili onih namenjenim ranjivim kategorijama.

Unuka nagrađenog Miodraga Lozića

Kustos izložbe, član DaNS-a Aleksandar Bede za korzoportal detaljnije o radu nagrađenog arhitekte – „Miodrag Lozić je od šezdesetih godina prošlog veka aktivan kao projektant u Novom Sadu. Sugrađani sigurno znaju za Dom penzionera na Limanu i na Novom naselju, stambenu zgradu na uglu Bulevara oslobođenja i ulice Maksima Gorkog, poslovnu zgradu DDOR-a u Železničkoj ulici. Specijalizovao se za objekte zdravstvenih stanica i posebne nege i brige o starima, teško pokretnim, za projekte namenjenih osobama sa teškoćama u mentalnom razvoju. Stoga je bio i u međunarodnim telima, pa i Ujedinjenim nacijama, tamo gde  su se bavili ovim delikatnim pitanjima za projektovanje, osamdesetih godina 20. veka”.

Aleksandar Bede, Lazar Kuzmanov

Prošlogodišnji laureate Nagrade “Đorđe Tabaković” Lazar Kuzmanov pročitao je Obrazloženje Nagrade za arhitekturu “Đorđe Tabaković” – “Posmatrajući istorijsko graditeljsko nasleđe Novog Sada, a pre svega analizirajući 20. vek, možemo sa sigurnošću reći da je, pored perioda tridesetih godina kada je najviše stvarao arhitekta Đorđe Tabaković… najplodniji period razvoja grada bio od šezdesetih do devedesetih godina prošlog veka. To je bilo vreme ekspanzije kvalitetne gradnje kada su projektni biroi radili u okviru tačno definisanih pravila projektovanja i kada su postulate struke, kako profesionalni tako i moralni bili primarni u radu svakog arhitekte…”

Stambeno poslovna zgrada… za koju je 1970. dobio Oktobarsku nagradu Grada Novog Sada oslikava karakterističan arhitektonski senzibilitet arhitekte Lozića. Ritmičnost arhitekture objekta koji gradi sam ugao raskrsnice sa prepoznatljivom kombinacijom vertikalnih i horizontalnih elemenata i otvora na fasadi  uz odličnu funkcionalnu organizaciju stanova, zavredela je i tada svu pažnju novosadske stručne javnosti…” (Iz Obrazloženja Veća Nagrade za arhitekturu “Đorđe Tabaković”)

Lazar Kuzmanov

Ruka arhitekte Miodraga Lozića ovenčanog 2022. Nagradom “Đorđe Tabaković” Društva arhitekata Novog Sada, unela je u beton vazduh i prozračnost čipke u geometrijskom obliku. Nikada nije kasno za nagradu!  

PROČITAJTE I: foto-esej-moj-dozivljaj-novog-sada-evropske-prestonice-kulture/, izlozba-vladimir-velickovic-figura-kao-izraz-egzistencije/, zensko-oko-bez-radikalnog-molim/, prirodnjacki-muzej-u-beogradu-125-godina/, tekst-u-fokusu-vladimir-mitrovic-cetvrt-veka-nagrade-za-arhitekturu-djordje-tabakovic/

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *