Expeditio je jedna od najcenjenijih organizacija civilnog sektora u regionu koja se bavi održivim prostornim razvojem. Osnovala ga je u Kotoru 1997. godine grupa tek diplomiranih studenata arhitekture. Do danas je rado viđen partner mnogim organizacijama civilnog sektora u regionu i Evropi koje deluju na polju kulturnog nasleđa, planiranja prostora, održive arhitekture, ali i u drugim oblastima koje u fokusu imaju pre svega dobrobit građana. U znatnoj meri njihovi projekti obuhvataju i područje ekologije kao neodvojivog dela održive sredine.

EXPEDITIO_SVI

Radojka Nožica, Aleksandra Kapetanović, Uroš Vuković, Biljana Gligorić,Tatjana Rajić. (Ljupka Bilenjkij nedostaje na slici)

Expeditio ima moto koji je ispisan na njihovom sajtu: Nemojte nikada sumnjati da mala grupa mislećih i posvećenih ljudi ne može promijeniti svijet. Zapravo, samo tako je oduvijek i bilo. (Margaret Mead, antropološkinja)

workcamp 093

Expeditio je kao svetionik koji baca svetlo na crne tačke naše civilizacije. Njihov centar delovanja je lokalna zajednica, srce života “malog čoveka”, a to smo mi. Mnogo je crnih tačaka na kojima su intervenisali, ili aktivizmom uputili na njih. U početku (1997), Expeditio su činili: Aleksandra KapetanovićBiljana GligorićUroš VukovićRadojka NožicaLjupka Bilenjkij i Tatjana Rajić. Do kraja 1999. godine, ovaj tim je bio zaslužan za realizaciju projekata. Početkom 2000. godine, deo ekipe – Aleksandra Kapetanović, Biljana Gligorić i Tatjana Rajić trajno su se nastanile u Kotoru i tada je registrovan Expeditio u Crnoj Gori.

DOKUMENTARAC-POCETNAPozorišna predstava

Mnogobrojni su projekti koje potpisuje Expeditio. Nekoliko najnovijih!

U okviru projekta ACT4CITY, tokom 20 meseci organizovane su fokus grupe sa akterima nezavisnih scena Crne Gore, Makedonije, Srbije i Hrvatske, potom okrugli stolovi sa  raznolikim učesnicima i konačno, konferencija ACT4CITY koja je okupila veći broj građanskih incijativa koje nastoje da doprinesu demokratskijem, zelenijem, odgovornijem razvoju svojih gradova.

09

Jedan od prethodnih projekata

Expeditio je partner u evropskom projektu Nove ideje za stare objekte. Projekat sprovodi sedam malih i srednjih gradova u Evropi od Baltika do Balkana koji imaju zajedničke probleme ekonomskog i socijalnog pada i žele da pronađu efikasna i demokratska rešenja za urbanu regeneraciju i poboljšanje kvaliteta života stanovnika. Projekat je realizovan u okviru programa „Evropa za građane“. Počeo je u julu 2015. godine i trajaće do kraja juna 2017.

U Domu omladine Herceg Novi, 8. oktobra 2016. održana je radionica Javna dobra – prostori građana. Učesnici su se bavili izazovima korišćenja prostora u opštinskom/državnom vlasništvu od strane nevladinih organizacija. Radionicu su organizovali Expeditio iz Kotora u saradnji sa udruženjima: Operacija GRAD iz Zagreba, Ministarstvo prostora iz Beograda, Institut za politike prostora iz Ljubljane, Urban Nova i OKC Herceg Novi iz Herceg Novog, Agora iz Budve, Napredak iz Gornje Lastve i Naša akcija iz Kotora.

Ovo nije kraj! Expedito je uvek na početku, toliki je  entuzijazam njegovih osnivača, a zasnovan na najvišim standardima odgovornih osoba koje upućuju na, pre svega stručnost/akademsko obrazovanje u oblasti kojom se bave – prostorom u kome živimo!

PROČITAJTE I: expeditio-otkrivanje-prostorajavni-prostori-mjesta-kreativnosti-i-aktivizmajavni-prostor-u-gradu-kultura-koriscenjapromolite-nos

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *