Dan  Narodnog muzeja iz Beograda 10. maj,  obeležen je 2015. godine  – u Galeriji Matice srpske, u Novom Sadu! Zbog čega Beograd u Novom Sadu? Koje izložbe su u pitanju?

DSCN1083Direktorka Narodnog muzeja B.B.Brešković otvara izložbu u Galeriji Matice srpske

 

U okviru nove manifestacije Muzeji Srbije, deset dana, od 10 do 10, Galerija Matice srpske ugostila je beogradski Narodni muzej kada je njihov jubilej – Dan Narodnog muzeja čiji stručnjaci su predstavili dve vrhunske izložbe – Svetlost u mraku Prvog svetskog rada, autorke Ljubice Miljković i Rubensovi krugovi Jelene Dergenc. Zgrada Narodnog muzeja se rekonstruiše i zatvorena je za javnost, a zbog povećanja vidljivosti njihovih vrednih kolekcija odlučili su se da izlažu u drugim muzejskim prostorima.

DSCN1090

Izložba „Svetlost u mraku Prvog svetskog rata“

 

Projekat Muzeji Srbije, deset dana, od 10 do 10, kojim povodom su upriličene ove ozložbe u Galeriji Matice srpske,  predstavlja jedinstveni primer umrežavanja naših muzejskih ustanova, ali i decentralizaciju kulture u Srbiji što je sada oličeno u aktivnostima muzeja širom Srbije.

DSCN1096

Izložba „Rubensovi krugovi“

 

Dan Narodnog muzeja Srbije, ove 2015. godine obeležen u Novom Sadu nije neočekivan, jer ove dve ustanove sarađuju decenijama. Njihovo osnivanje bilo je u kratkom vremenskom  razmaku – Narodni muzej osnovan je 1844, Galerija Matice Srpske 1847. (tada kao Muzej Matice srpske)

POGLEDAJTE VIŠE NA: 

http://www.narodnimuzej.rs

http://www.narodnimuzej.rs

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *