Udruženje pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM) u Novom Sadu je predstavilo knjigu “Priče o melanomu” (29. maj 2021). Maj je mesec borbe protiv melanoma, najopasnije bolesti kože. Korzoportal

Živorad Antonić, Beba Golubović, Iva Savić, Savo Pilipović, Jovana Glušica, dr Jadranka Janković

Od melanoma, najopasnije bolesti kože, u Srbiji godišnje oboli 650 osoba, a borbu sa opakom bolešću izgubi njih 350. Sunce počinje da mami u maju i tokom leta nastavlja pohod na kožu koja ponekad odgovori zlokobnom bolešću – melanomom. Živorad Antonić je teško oboleli pacijent, na čelu je Udruženja pacijenata obolelih od melanoma u Vojvodini.  Posle mnogobrojnih, teških operacija, udiše život punim plućima i poručuje da je važno da se posle dijagnoze “melanom” ne klone duhom – “Kada sam se razboleo nisam imao pojma šta je melanom, bio sam šokiran dijagnozom. Uz pomoć lekara digao sam se na noge. Život vam se u bolesti okrene naglavačke, ali posle izlečenja život dobija novi kvalitet. Kontrolišite  kožu, mladeže, jer ne znate kad vas može zadesiti zlokobna bolest kože.”

Na predstavljanju knjige “Priče o melanomu” u Novom Sadu, predsednik državnog Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović rekao je  da je “sadržaj ove knjige težak, ali i ne može biti drugačiji kada je u pitanju maligna bolest kože melanom”.

dr Lidija Kandlof Sekulović

U knjizi “Priče o melanomu” sabrane su ispovesti pacijenata obolelih od melanoma, lekara specijalista, predstavnika farmaceutskih kuća… Njihova poruka je jedinstvena – brinite o koži, posmatrajte promene i obratite se lekaru odmah kad uočite promene, ne čekajte da se bolest usadi u vaše telo.

PROČITAJTE I: zensko-oko-a-s-prilog-za-vedrinu/, licni-stav-vakcinisanje-da/, izlozba-pedeset-godina-memorijala-umetnika-spomen-zbirka-pavla-beljanskog/, intervju-srdjan-v-tesin-moji-likovi-nisu-od-papira/, casopis-dometi-dve-decenije-od-smrti-vojislava-despotova/, vikend-prica-posmatrajuci-micu-popovica/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *