Jedan od najznačajnijih pisaca ovog doba – Orhan Pamuk došao je u Novi Sad (20. decembar 2016) kako bi primio međunarodnu književnu nagradu „Milovan Vidaković“. Nagradu dodeljuje Međunarodni festival proze Prosefest u organizaciji novosadskog Kulturnog centra. Korzoportal na licu mesta.

01b-glavna-boseca-fotkaO. Pamuk (stoji, prvi desno), rukopis O. Pamuka

Retoričko pitanje – ko je Orhan Pamuk? Ipak, odgovor. Književnik iz Turske, Nobelovac koji je svetu približioTursku, njenu svakodnevicu satkanu od porodičnih reminiscencija na fonu u kome se prepliću i grad i država. Da, lokalne boje, ali univerzalne kad piše Orhan Pamuk.

02-kolaz

Stigli smo do suštine: od rođenja nisam napuštao kuće u kojima sam živeo, ulice, četvrti. Posle pedeset godina znam da postoji veza između toga što i dalje živim u zgradi Pamuk, na mestu na kome me je majka uzela u naručje i prvi put mi pokazala svet, i na kome su napravljene moje prve fotografije, i te utehe i ideje o drugom Orhanu na nekom drugom mestu u Istanbulu…

03-kolaz

Osećam da to čini posebnom moju priču, za mene, a time i za Istanbul; ostati u istom mestu, čak pedeset godina stalno biti u istoj kući, u vreme kad su u gradu većinu činili doseljenici i koji  je određen njihovom stvaralačkom snagom. “Izađi malo na ulicu, idi u neko drugo mesto, putuj”, govorila mi je majka setno… (Orhan Pamuk, Istanbul – Uspomene i grad, Geopoetika, Beograd 2006)

04-foto-orhan-pamuk

Orhan Pamuk ima obimno delo koje je prevedeno na više od 40 jezika, prodaje se u višemilionskom tiražu. U Srbiji njegove knjige objavljuje beogradska Geopoetika.

Foto/foto koncept Aleksandar Stanojlović

PROČITAJTE I: aleksandra-rajic-zgrada-gimnazije-temelj-obrazovanjaknjizevni-festival-na-broduigor-marojevic-mediterani-na-slovenackom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *