Doba vladavine Habzburške monarhije stalna je tema istraživanja istoričara, politikologa, romanopisaca, esejista…  Svi oni osvetljavaju srednju Evropu ne samo kao geografski pojam, već kao kulturološki milje tog svojevrsnog evropskog melting pota koji je zahvatio i deo Balkana. U stvari, stalno se postavlja pitanje – da li su Habzburgovci doneli civilizacijski pomak na divljem Balkanu.

knjiga

Studija koju je u dva izdanja na engleskom jeziku (1994. i 2000) objavila najstarija univerzitetska izdavačka kuća Cambridge University Press prevedena je na srpski jezik. Autor je profesor istorije na Perdju (Purdue) univerzitetu. Objavio je više knjiga o centralnoj Evropi i više od četrdeset naučnih članaka o istoriji regiona i nedavnim etničkim sukobima. Prenosimo recenziju prof.dr. Draga Roksandića, šefa Katedre za povijest srednje i jugoistočne Europe, Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu:

Riječ je o djelu modernog klasika povijesti Habsburške Monarhije koji je uspio na historiografski inovativan način dokazati da je ona u ranom novom vijeku bila jedan od „motora“ povijesnih promjena u Evropi te u stvaranju svijeta u kome i danas sa svim njegovim civilizacijskim prednostima i nedostacima živimo. Ingrao je dokazao da nijedan evropski narod koji je baštinik njezinih tradicija ne može ni danas o svojoj prošlosti i svojoj budućnosti kritički razmišljati zanemarujući vlastita iskustva sa njima u vezi. Srpski je slučaj u tom pogledu egzemplaran, a dijaloški potencijal ove knjige Charlesa Ingraoa velik je danas kao što je bio i u vrijeme njezina prvog izdanja 1994. godine.

 Izdavač: Zadruga Res publica i MostArt d.o.o, prevod Gojko Mišković

Informacije o knjizi:   gmiskovic14@gmail.com

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *