Neolitsko naselje Pločnik kod Prokuplja je juna 2014. zvanično otvoreno za turiste. Nalazište je u evropskim okvirima veoma važno, jer je jedno od najstarijih i najvećih praistorijskih metalurških centara u Evropi. Arheolozi Muzeja Toplice u Prokuplju predvođeni Jelkom Kuzmanović, direktorkom Muzeja, nisu želeli samo da istraže područje, smeste nalaze u muzej i zatrpaju sonde. Odlučili su da odu veliki korak dalje i napravili na samom nalazištu muzej na otvorenom, uz pomoć preduzeća Planinka iz Kuršumlije, nosioca turističkih inicijativa u ovom delu Srbije.

PlocnikPločnik

Sagradili su neolitske kuće od pletera, blata i trske, rekonstruisali život u neolitu, podigli zemljane peći u kojima peku hleb, doveli razboj za tkanje vunenih predmeta, organizovali radionice za pletenje šalova, kapa, za štavljenje kože starim alatkama, gosti na otvaranju su prisustvovali prezentaciji procesa topljenja bakara na 1200 stepeni po praistorijskog tehnologiji. Želja kulturnih poslenika je da ova kolevka evropske metalurgije postane prepoznatljiva turistička destinacija i centar kulturnog turizma Toplice. Poseban kvalitet projekta Pločnik-prošlost uživo je što uključuje lokalno stanovništvo ovog nerazvijenog kraja koji je u velikoj demografskoj i ekonomskoj deklini. Kostimirani meštani Pločnika dočekuju posetioce, vode ih kroz nalazište, organizuju dograđaje i pripremaju jela iz daleke prošlosti.

Arheološko nalazište je otkriveno 1927. godine, tokom izgradnje železničke pruge Niš-Kosovo Polje kroz Toplicu. To je veliko praistorijsko naselje iz mlađeg kamenog doba i ranog bakarnog doba (4500- 3800 god. p.n.e.), koje zahvata površinu od oko 500 m2, kao jedno od najznačajnijih naselja vinčanske kulture. Nalazište je veoma važno zbog nalaza bakarnih i kamenih alatki, kao osnova za tipologiju i hronologiju prvi metalnih objekata u praistoriji Balkana i jugoistočne Evrope.

http://plocnik.muzejtoplice.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *