Oleg Kulik je međunarodno poznat/priznat umetnik radikalnog perfomansa, fotograf, vajar. U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine , prvi put u Srbiji, priređena je (24. april – 20. maj 2019) njegova samostalna, retrospektivna izložba “Mery-go-round”  kao deo međunarodnog projekta Risk Chage  podržanog u programu  Evropske Unije “Kreativna Evropa”. Autorka je Sanja Kojić Mladenov. korzoportal na licu mesta

Otvaranje izložbe, govori Oleg Kulik

Prvi put u Srbiji umetnički opus ruskog umetnika Olega Kulika prikazuje se u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine na samostalnoj, retrospektivnoj izložbe. Prethodno je 2017. godine u okviru međunarodne izložbe “MIG21” na istom mestu premijerno izveo performans “Fontana“. Oleg Kulik sada je predstavljen sa ključnim radovima od kojih je centralni nova skulptura „Merry-go-round“ (ringišpil, vrteška, prim korzoportal) koja je nastala na licu mesta u radu sa studentima novosadske Akademije umetnosti. Većina izloženih artefakata su fotografije i video njegovih radikalnih perfomansa od kojih je jedan od najčuvenijih, onaj kada je kao umetnik ušao u ulogu psa izazvao ogroman skandal.

Video čuvenog performansa Olega Kulika, predstavljen u MSUV

Oleg Kulik o novosadskoj izložbiIzložba predstavlja dokumentarni materijal mojih prethodnih 14 performansa. Ubeđen sam da shvatate da postoji velika razlika između fotografije i žive akcije kao što je na primer tuča u podzemnom prolazu ili strastveni poljubac. Zbog tih razlika imao sam nesporazume sa vrsnim kustosima iz tadašnje Zapadne Evrope koji su videli dokumentarni materijal o mom radu i onda me pozivali da dođem, ali živa akcija je nešto potpuno drugačija od onoga što je prikazano na fotografiji, pa sam upravo zbog te razlike imao mnogo nesretnih slučajeva, skandala i skoro sam dvadeset godina bio isključlen iz javnog života. Kada su se čuli realni zvuci ljudi  koji se grizu, to nikome baš nije nije bilo pravo.

Oleg Kulik, performans – čovek u telu psa

Oleg Kulik o bavljenju skulpturomVeć dugo se bavim skulpturom. Probao sam da sjedinim svoje prethodne akcije, performanse sa skulpturom kojom već duže vreme bavim, a skulptura je na suprotnom polu od akcije. Akcija ima izraženu radnju i ne ostavlja tragove, a skulptura ima prljavu tamnu radnju koju niko ne vidi i zato ostaje vekovima u večnom sećanju. Osim toga akcija je brza, a skultura nastaje sporim procesom. Učinilo mi se da ideja sećanja  i ideja otiska može da sjedini skulpturu i akciju. Preostaje mi da smislim tehnologiju da napravim trenutnu skulpturu. To sam uspeo četiri puta do sada i nastala je vrteška (mary- go- round, prim.korzportal).

Novonastala skulptura Mary- go- round u MSUV

Oleg Kulikov je svoju izložbu “Mery- go- round”, kao radikalnu performativnu umetničku praksu, prethodno predstavio u muzejima, na izložbama širom Evrope.

PROČITAJTE I: nagrada-lazar-trifunovic-sanji-kojic-mladenovpovodom-izlozbe-moja-umetnost-je-moja-stvarnost-my-art-is-my-reality,

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *