Mesec frankofonije počeo je 1. marta Takmičenjem za frankofonu pesmu u Beogradu i Nišu. Regionalna takmičenja održaće se ovog meseca i u Kladovu i u Novom Sadu,a  finale već tradicionalno u Nišu. Francuski jezik govori 220 miliona ljudi!

plakat

 Mesec frankofonije obeležava se već nekoliko godina u više gradova Srbije i tada se promoviše sve što je francusko – film, književnost, likovna umetnost, gastronomija, muzika…  Za pevačko takmičenje konkurisali su mladi od 13 do 28 godina koji uče francuski jezik i koji će se predstaviti sa po jednom pesmom na ovom jeziku koji pripada grupi romanskih. Mesec frankofonije privukao je više od stotinu kandidata u Srbiji i napravljena je uža selekcija. Takmičenje u Kladovu održaće se 7. marta u Domu kulture, u Novom Sadu  8. marta u Sinagogi, a finale 20 najboljih je u Nišu 29. marta 2015. godine

Nagrada za prvo mesto u kategoriji Seniori (18+) je učestvovanje u julu na Belforskom muzičkom  festivalu “Eurokéennes” uz podršku Generalnog saveta Teritorije Belfor. Nagrada za prvo mesto u kategoriji Juniori (-18) je i-pod.

Pesma je odlično pedagoško sredstvo koje nastavnici i profesori često i koriste u srednjim školama i na fakultetima gde predaju francuski, jer omogućava da se uz pevanje lakše savladaju izgovor i muzikalnost jezika. Mesec frankofonije svakoj osobi otvorenog duha pruža mogućnost da upozna francuski jezik i stvaralaštvo u svim sferama života, na svim tačkama planete gde 220 miliona ljudi govori ovim milozvučnim jezikom.

U Galeriji Matice srpske u Mesecu frankofonije biće održan Ciklus predavanja Paralele u kulturi Francuske i Srbije: književnost, slikarstvo i muzika koji je u susretu sa novinarima predstavila upravnica Tijana Palkovljević Bugarski. Biće realizovan u saradnji sa stručnjacima iz oblasti istorije kulture i umetnosti sa Novosadskog i Beogradskog univerziteta, i sa Francuskim institutom u Srbiji. Održavaće se i kreativne radionice za decu i mlade iz novosadkih osnovnih i srednjih škola, kao i za decu Francuskog instituta.

 

Konferencija za medije - govori M. Orlovic Cobanov, SZPB

Konferencija za novinare 

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog povodom Meseca frankofonije  organizuje izložbu Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Olga Bogdanović, o čemu je istom prilikom govorila rukovodilac Muzeološkog odeljenja Milica Orlović Čobanov. Tokom marta i aprila biće održan program u vidu predavanja, autorskih vođenja, kao i projekcija filmova u saradnji sa Udruženjem Francuska Renesansa i pod pokroviteljstvom Francuskog Instituta u Srbiji – Novi Sad.

POGLEDAJTE VIŠE:

http://www.galerijamaticesrpske.rs

http://www.pavle-beljanski.museum/najava-za-medije

http://www.institutfrancais.rs

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *