Kad gradonačelnik pevajući brani kultni kvart u Londonu…


Jednomesečna borba za spas duše Londona okončana je policijskim uklanjanjem živog štita iz  Kluba bar 12 u Sohou, žrtve nemilosrdnih investitora, koji tradicionalni urbani distriskt pretvaraju u gradsko jezgro po bogataškim merilima. Uzalud je i gradonačelnik Londonda Boris Džonson ne samo protestvovao već je i sam pevao pred vratima zatvorenog hrama rokenrola, u kome je svojevremno prvi put nastupila i ikona zabave Adel, a gosti kuće su bivali i bend Liberti i pevač Džef Bakli.  

Dvadesetak aktivista bez stambenog prava (navedeno je u nalogu za prinudno iseljenje) od kraja januara 2015. zabarikadirali su se u poznati lokal u uličici Danska – više od dve decenije na glasu kao mesto najbolje britanske pop  i rok muzike – protestujući protiv ubrzanog procesa za promenu karaktera i kulture i raseljavanja siromašnih zajednica u ofanzivi imućnih autsajdera.

Soho je odavno – kroz čitav 20. vek – poznat kao londonska četvrt zabave, uključujući izuzetnu ponudu noćnog života i industrije seksa. Od osamdesetih godina prošlog stoleća pretvara se u kvart visoke mode, skupih restorana  i sedišta uvaženih medija.

Londonski dnevnik Gardian sa više detalja piše o sudbini Kluba 12, a istovremeno i o iskušenjima svojevrsne kuluture na Ostrvu:

Bar 12 je posle nasilnog zatvaranja našao privremeno utočište u jednom irskom pabu u severnom Londonu, gde održava svoje povremeni noći. Najrevnosniji protivnici progona označavaju krivce i upozoravaju na posledice: Vlada i investitori bez milosti zatiru dušu Londona. Ako se jezgra žive muzike uklone iz prestonice, biće to ogroman kulturni gubitak, ne samo za Soho, već za čitavu metropolu. Mnogo kulture je poniklo iz malih mesta. To je sve deo britanske britanske alternativne scene. Da li mi želimo samo dalje lance tržnih centara?

Jedan od učesnika protesta – predstavio se kao Džo – kaže da je čitav kraj u opasnosti da izgubi svoj jedinstveni karakter, pošto je Soho mesto slobode – kreativne i seksualne svih sklonosti – i treba da bude zaštićen.  

The Guardian

http://savesoho.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *