Zanimljivo je da kada na gugl pretraživaču ukucate pojam „kvaka“ prvo se pojavi ime folk pevača Bore Spužića Kvake, zatim razna imena firmi koje prodaju kvake. Ova reč ima bitno sleng značenje, nije samo puki predmet bez kojeg ne postoje, kuća, stan, ili bilo koji zatvoreni prostor. A možda i nije sve tako jednoznačno…?

1a

„U čemu je kvaka?“ – pitamo se svakodnevno pokušavajući da proniknemo u zavrzlame života.U kultnoj knjizi „Kvaka 22“ (po kojoj je snimljen film) Džozef Heler satirično piše o Drugom svetskom ratu i pilotima koji pokušavaju da izbegnu ratne dužnosti. Da bi uspeli u tome potrebna su bila dva uslova: da ostvare zadati limit bojnih ciljeva u vazduhu (koji su stalno podizani) ili da budu proglašeni ludima. Kvaka je uvek u nekoj „kvaki“, makar bila i kupatilska.

1b

… Tragamo za sjajnim, ulaštenim kvakama kako bismo ulepšali svoj mikro kosmos…

1c

… Jedna vremešna kvaka otvara vrata, ključ ne postoji…

1d

… I šta zatim? Ostati samo običan, bezličan predmet…?

1e

… Ili navesti nekoga da odškrine vrata na kojima nema ni kvake, ni ključa?

1f

PROČITAJTE I: studija-vukota-tupa-vukotic-bezvremeno-delo-arhitekte, ivan-stevovic-uputstvo-za-putovanje-kroz-vreme-2, kako-je-nestao-spomenik-proizvodnja-secanjanova-knjiga-vladislav-bajac-hronika-sumnjeolga-olja-ivanjicki-u-jednom-secanju-povodom-izlozbefoto-esej-prcanj-bogorodicin-hramvikend-prica-verni-toma

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *