Festival uličnih svirača/Gradić fest održaće se od 25. do 27. avgusta u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave – Gradiću pod sloganom „Nađimo se u Gradiću“. Ovo je njegovo 22. izdanje, broj se poklopio sa brojevima godine 2022. Korzoportal

Posle dve godine pandemije, kada je Festival uličnih svirača promenio format u skladu sa epidemiološkim merama, prema rečima PR Festivala Lee Kotliceradujemo se vraćanju na prepoznatljiv format  na koji su sve navikli. Pre svega, to je festivalska povorka koja je naš zaštitni znak, po njoj smo prepoznatljivi. Povorku će predvoditi Francuski teatar Transe Express, jedan od vodećih evropskih, spektaklom  „Les Poupées géantes“ – Velike lutke. Ovo je jedinstvena prilika u Srbiji da vidite lutke visoke pet metara, u krinolinama iste širine, one će pevati operske arije i druge popularne melodije, a sve uz pratnju deset bubnjara. Ovo će biti performans u kome i publika postaje protagonista i svi zajedno pravimo spektakl”.

PR Festivala Lea Kotlica

Kada festivalska povorka od Bulevara Mihajla Pupina (ispred zgrade Banovine) stigne u Gradić do Beogradske kapije, nastupiće italijanski bend Bandakadabra i australijski muzičar Ziggy McNeill, koji će tokom tri dana festivala nekoliko puta svirati na ulicama Gradića.

Strani program ove godine upotpuniće italijanski ulični performer Lorenzo Gianmario Galli – GALiRò, multi-instrumentalista Porca Pizza i veliki borac za prava uličnih svirača Claudio Montuori – Birdman, koji će ovaj put nastupiti zajedno sa gitaristom Massimom Bizzarrijem u sastavu pod nazivom BizBuz.

Regionalni program u kome su i umetnici iz Srbije predvodiće Fantom, zagrebački bendovi Porto Morto i Đutko i plodovi zemlje i beogradski sastav Retrospektiva. Povratnici na Festival uličnih svirača ove godine su i slovenački umetnici okupljeni u udruženju KUD Ljud koji će izvesti muzičko-plesni performans „What we are (were)“.

Proteklih godina kada se Festival uličnih svirača preselio iz Novog Sada u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave bilo je primedbi da su se suviše orijentisali na „stejdž“ izvođenja. Lea Kotlica pojašnjava da bendovi vole da imaju “stejdž”, ali će ove godine biti “samo jedna bina i četiri muzička punkta, većinski program biće na ulici, na nuli kako mi kažemo”.

Još mnoga imena vrednih pažnje čine program ovogodišnjeg Gradić festa, a neka od njih su novosadski sastavi Lepša Brena, See it my way, hrvatski bend Revirgin, beogradski Niko Nikolić i Ništavila

Festival uličnih svirača je i prostor za filmofile 26. i 27. avgusta. Selekcije potpisuju Festival Filmskih autorki i Filmski Front. Projekcije će se održavati u ulici Lisinskog od 9 (uveče).

PROČITAJTE I: festival-ulicnih-sviraca-otvaranje-u-znaku-diksilenda/, foto-esej-festival-ulicnih-sviraca-pogled-sa-strane/, festival-ulicnih-sviraca-intervencije-u-javnom-prostoru/ setnja-kroz-gradski-muzej-vrbas/

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *