U Muzeju grada Novog Sada najavljen je projekat Deset dana od 10 do 10 u kome prvi put sarađuje više od 60 muzeja u Srbiji.

 

DSCN1080

 

Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10  je projekat u kome je prvi put u državi postignuto da istovremeno, zajedno radi više od 60 muzeja. Od 9. do 18. maja 2015, od izlaska do zalaska sunca, na stotini i više lokacija biće predstavljeni muzejski raznoliki sadržaji. Osnovna tema je –  Heroji kulturne baštine, jer je ovo godina kada se navršava vek od velikog egzodusa 1915. u Prvom svetskom ratu, kada je pored ljudskih žrtava stradala i kulturna baština na teritoriji Srbije. Namera je da se ukaže na često anonimne ljude koji su čuvali i spasavali kulturno blago.

 

DSCN1068

 

Povodom projekta Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10  prethodno je u Galeriji Matice srpske najavljeno obeležavanje Dana Narodnog muzeja u Beogradu  koji će zbog rekonstrukcije zgrade  biti održano u Novom Sadu 10. maja. Vredna pošiljka  slika već je iz Beograda dopremljena u Galeriju Matice srpske. Radi se o dve izložbe – Svetlost u mraku Prvog svetskog rata. Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji autorke Ljubice Miljković i Rubensovi krugovi autorke Jelene Dergenc.

PROČITAJTE VIŠE NA:

http://www.galerijamaticesrpske.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *