Godinu dana pre smrti David Bowie dobio je priznanje i van granica naše planete. Naime, veliki svemirski kamen, prečnika oko 1,6 kilometara, kataloškog naziva 2008 YN3, dobio je novo ime: 342843 Davidbowie.

davidbowiefoto

Though I’m past one hundred thousand miles I’m feeling very still and I think my spaceship knows which way to go… (Space Oddity)

342843 Davidbowie kreće se u glavnom asteroidnom pojasu našeg Sunčevog sistema, između putanja Marsa i Jupitera, a pun krug oko Sunca napravi za oko četiri i po godine. Prvi put je bio uočen još 2003. godine, međutim, tek je 2008. bilo poznato dovoljno preciznih podataka o njegovom kretanju da bi se kvalifikovao kao novi asteroid. Otkrio ga je astronom F. Hormut sa opservatorije Kalar Alto u Španiji. Ukoliko biste želeli da posmatrate 342843 Davidbowie, bio bi vam neophodan profesionalni teleskop.

David Bowie jedan od najuticajnijih umetnika današnjice, poznat širom sveta po svom alteregu Ziggy Stardust, nekoliko dana nakon svog rođendana napustio je ovozemaljsku karijeru i bukvalno otišao svemirskim putem, onako kako je osmišljavao scenarije i tokom svog puta planetarne slave.

Muzičar, pesnik, plesač, glumac, performer, slikar… Zaigrano preskačući granice i osluškujući u sebi mogućnosti transformacije sveta u kome živimo, David Bowie je uticao na neverovatan broj umetnika, istovremeno inspirišući i svoje fanove da neprekidno preispituju svet oko sebe.

Moglo bi se reći da je David Bowie umetničko delo sam po sebi, a njegovi muzički albumi su samo ploče na stazi njegove svestranosti. Ništa prirodnije od toga da kroz univerzum i dalje krči put nezaustavljivo svemirsko telo David Bowie.

Preuzeto sa portala www.elementarijum.rs

Dizajn teksta: korzoportal

PROČITAJTE I: fenomeni-rok-muzika-deo-kulturoloskih-istrazivanjasrdan-gojkovic-gile-frontmen-elektricnog-orgazmalive-aid-31-godina-od-planetarnog-dogadajahaustor-treci-svijet-i-bolerovikend-prica-verni-toma

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *