U Novom Sadu se održava prvi Festival  tekstopisaca „Strune od svetla“ (28. septembar – 1. oktobar 2024). Dado Topić dobitnik je nagrade za tekst pesme „Za koji život treba da se rodim“ koju je muzički uglazbio 1972. godine. Foto: korzoportal

Dado Topić, Zoran Paunović, Miroslav Radonjić

Festival „Strune od svetla“ ima predistoriju. Ustanovio ga je pre deset godina novosadski pesnik i književnik Saša Radonjić sa nagradom za afirmaciju pesničke reči rok i bluz muzike. Do sada su je kao godišnju nagradu dobili Bajaga, Đule iz grupe „Van Gog“,  Nikola Vranjković, Kralj Čačka, Miloš Zubac… a ove godine je prvi put ustanovljena Velika plaketa za kapitalno delo koja se fokusira na jedno delo. Primio ju je Dado Topić u čiju čast je Pop Rock hor izveo pesmu „Princeza“, u amfitetaru SPENS-a.

Idejni tvorac projekta Saša Radonjić za korzoportal – „Kraj sedamdesetih bile su godine kada je moja generacija danonćno slušala izvrsne rok pesnike kao što je Dado Topić i njegov prvi album, pre svega poemu „Za koji život treba da se rodim“, zatim „Etidu“ Kornelija Kovača i mnoge druge stihotvorce. U Književnoj omladini Novog Sada 1989. ustanovio sam nagradu za najbolje tekstopisce u pop muzici i tada smo je dodeli Darku Rundeku. Zatim je usledio raspad države, nagrada se ugasila, da bih je ponovo samostalno aktualizovao. Iz svoje fondacije dodeljivao sam nagrade, a to su bile gitare iz moje kolekcije. Do ove godine, bila je to moja lična inicijativa. Sada je festival postao gradska manifestacija čiji sam idejni autor“.

Dado Topić, Saša Radonjić

Festival „Strune od svetla“ otvorio je univerzitetski profesor, prevodilac Zoran Paunović koji je i autor knjiga o pop/rok muzičarima, a potom je Saša Radonjić tradicionalno, jednu od svojih gitara poklonio kao nagradu Dadu Topiću.

Mini koncert posle uručenja nagrade

Zoran Paunović za korzoportal – „Kada je Dilan dobio Nobelovu nagradu za književnost mnogi su se začudili. Ali skrenuta je pažnja javnosti da postoje pesnici koji pevaju svoje pesme i čine to na način da njihovi stihovi postaju popularni. Tako je osvojen novi dignitet i poštovanje koje je trebalo i pre da bude ukazivano onima koji kao pesnici deluju u muzičkom miljeu popularne i rok muzike, da se sa više obzirnosti i umetničkih kriterijuma razmatra njihovo delo. Kao što je Nobelova nagrada na svetskom nivou skrenula pažnju na pevače koji pevaju svoje stihove, tako i ova nagrada ima sličnu misiju u našoj kulturi. Svesrdno je podržavam.“

„… negde na početku svoji dvadesetih, bio je Dado Topić kada je napisao i potom na dostojan način otpevao svoj magnum opus, pesmu ‘Za koji život treba da se rodim’: biće da je i zbog autentičnosti trenutka u kome je nastala, to čudo od pesme i danas zvuči podjednako ubedljivo, istinito i potresno kao i onda kada smo je na isteku 1972. godine prvi put čuli“ (Zoran Paunović: Jer je sve u pesmi čoveku što treba: Priča o grupi Tajm).

By admin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *