Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Da li imate običaj da visinu svog deteta obeležavate linijom na zidu, recimo dnevne sobe? Jedan umetnik osmislio je instalaciju od toga. O čemu se radi?

umetnik1

 

 Foto: Galerie Martin Janda

Roman Ondák, umetnik iz Slovačke, napravio je instalaciju koja se sastoji od imena osoba koja su oni ispisivali na liniji koja obeležava njihovu visinu. Prvo je postavio čisto belo platno. On je bio i prvi koji je izmerio svoju visinu, zabeležio je linijom na zidu i na njoj ispisao svoje ime i prezime. Izložba je potom bila otvorena za javnost i posetioci su bili podstaknuti da urade isto što i gospodin Roman. Rečeno im je da stanu uza zid i ostave deo sebe tako što će pored brojki koje označavaju njihovu visinu napisati i svoje ime i prezime. Roman je nazvao izložbu Merenje sveta (u originalu Measuring the Universe) i ubrzo su svi zidovi galerije postali ispunjeni različitim imenima ljudi, njihovim visinama, ali i njihovim pričama. Prema nepreciznoj računici, skoro 90.000 osoba napisalo svoje ime na zidu kako bi podržali ovaj projekat, ne znajući da u stvari taj eksperiment prerasta u neverovatno umetničko delo.

Umetnik je izjavio – Mislim da ova izložba zaista može da vas natera da razmislite o tome koliko je svet veliki i šta u stvari znači beskonačnost. Takođe je (ova izložba) postala i nešto veoma privatno, jer kroz nju ljudi dele svoje priče. Zapanjen sam kojom brzinom su svi zidovi poprimili drugačiji izgled sa svakom osobom koja je dobrovoljno odlučila da podrži ovaj projekat i dokaže da je umetnost živa. Gledajući sva ova imena, setim se zvezda. Volim da mislim kako smo svi mi zvezde, a ja sam uspeo da nas povežem u jedno sazvežđe.

 

http://silver-swimsuit.tumblr.com/post/106428630627/twloha-roman-ondak-began-with-just-a-bare-whiteTate

Modern o Romanu (video)

MoMa

Roman Ondak o svom projektu (video)

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *