Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Vuk Vučković je akademski slikar iz Pančeva, za balkanske prilike pripada mlađoj generaciji. Iza sebe ima deset različitih ciklusa slika, a planira da se na ovom, pod nazivom “Gradovi” zadrži izvesno vreme. Do sada su na njegovim uljanim platnima velikog formata u vedrim bojama oslikani Pančevo, Beograd, Novi Sad, Njujork, u pripremi je Čikago.

DSCN3768

Vuk Vučković, Njujork

Kao Pančevac, pre deset godina je prvo naslikao Pančevo. Sada je nezadovoljan tom slikom, pa će je ponoviti – “Teže je slikati grad u kome živiš, nego nepoznat”, kaže. Posle nekoliko godina sledila je slika Beograda, grada u kome je studirao i na neki način želeo je da mu se oduži za lep studentski život. I za Njujork ga vezuju lepe uspomene u kome je doživeo „neverovatne stvari“, pa se i ovaj grad našao pod njegovim kistom i bojama. Sprema se da u septembru ponovo ode u Njujork i želi tamo da priredi izložbu.

DSCN3763

Novi Sad

Vuk Vučković slikajući gradove unosi vedre emocije, pa su i slike u skladu s tim – šarene, bajkovite, kao od marcipana. Slika gradove koje je posetio, ali samo one prema kojima ima dobar odnos, lepu emociju, u kojima se osećao dobro, pa želi da istakne pozitivne stvari koje se tu nalaze. U tehničkom smislu njegovi gradovi su 3D, viđeni iz ptičje perspective, slike su velike uljane, na platnu. Na njima se može videti sve što jedan grad čini jedinstvenim – spomenici kulture, znakovi pored puta, sve što grad čini osobenim. Prema važnosti objekta određuje njegovu veličinu na slici, no, sledi i sopstveni doživljaj, iskustvo šta prvo uoči kada dođe u neki grad. Misli da oni koji dođu sa strane nekada bolje uoče lepotu grada, a u “osvajanju” mu pomognu i razgovori sa stanovnicima. Zatim nastaje slika…

DSCN3765

Vuk Vučković slikajući gradove traži kolorit u sopstvenom svetu i kada nije vidljiv na prvi pogled – “Pokušavam i drugima da unesem boju koja nedostaje u svakodnevici. Moja poruka otprilike glasi  –uvek ste u lepom gradu bez obzira što je nekad siv, nekad crn. Trudim se da vidim vedriji svet i onda drugima nudim takve gradove. Predlažem svima da se što više diskonektuju iz televizijskog sveta Farmi i Parova, da pokušaju da spreče vandalizaciju rušenja u gradovima, poružnjavanje grada. Neka počnu od sebe i svoje male sredine.”.

PROČITAJTE Ibeograd-reke-bastina, festival-ulicnih-sviraca-u-istorijskom-gradu, javni-prostor-u-gradu-kultura-koriscenja, novi-sad-prodaja-lica-grada, heroji-grada, beograd-na-vodi-i-drugi-gradovi-na-vodi, vikend-prica-prve-ljubavi

 

3+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

One thought on “Vuk Vučković / Vesele slike grada

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *