Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Galerija savremene umetnosti Zrenjanin po 62. put organizuje Umetničku koloniju Ečka, u sazivu slika. Ove godine pozvano je pet mlađih umetnika koji su imali i međunarodno izlagačko iskustvo. Selektorka i kustoskinja je Sunčica Lambić Fenjčev. Korzoportal na licu mesta.

DSCN5089Selektorka/kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev i umetnici

Sunčica Lambić Fenjčev, selektorka/kustoskinja: Umetnička kolonija Ečka osnovana je 1956. godine. Od osnivanja kolonija je u svojim sazivima okuplјala umetnike koji su se bavili različitim tradicionalnim likovnim disciplinama kao što su slikarstvo, skulptura, grafika, crtež, da bi se vremenom održala dva saziva – umetnika koji su se bavili klasičnim slikarstvom u sazivu „Slika“ i umetnika koji su se bavili akvarelom u „Susretima akvarelista“. Promena u konceptu (2006) tradicionalnih slikarskih okuplјanja je u skladu sa već uveliko prisutnim pluralizmom i interdisciplinarnošću u savremenoj umetnosti, te je umetnicima u Ečki omogućeno da se medijski ne ograničavaju na tradicionalno podelјene likovne discipline već da ideje realizuju u različitim formama savremenog umetničkog izražavanja.  

DSCN5105

Tanja Vujinović Kušej: Trenutno se bavim pogonom kompjuterskih igara, pored toga radim video instalacije. U poslednje vreme  sve je napravljeno u virtuelnim, trodimenzionalnim svetovima. U Ečki je prostor fascinantan, atmosfera je umirena, čovek se izmesti i vidi šta može da stvori. Priroda i vrt su me opčinili, jer se  baš sada bavim virtuelnom konstrukcijom parkova. Moja poslednja izložba u Srbiji bila je u Beogradu, u Galeriji nauka SANU  gde sam prikazala dva rada koji su konstruisani kao virtuelni parkovi.  

DSCN5098

Miodraga Krkobabić: Bavim se položajem pojedinca u ovom društvu, odnosom društva prema pojedincu, odnosom dominantnih grupa prema marginalizovanim . To je odnos koji me zanima, jer mislim da identitet ne dobijamo rođenjem, već se on gradi u komunikaciji sa drugim ljudima. Istražujem taj odnos, to polje koje nije ni crno ni belo, to su uslovno rečeno fine nijanse sive gde se dešava naša komunikacija i gde se dešava život. Nije potrebno da publika poznaje kontekst niti istoriju umetnosti, već je dovoljno da samo vizuelno pogleda moj rad i doživi ga na svoj način.

DSCN5091

Srđan Veljović: Do sada sam se pretežno bavio temama koje se odnose na društvo, ljude, ne na priodu. Ali već izvesno vreme razmišljma o prirodi i o tome gde je granica između prirode i čoveka. Ova ravnica, Begej, široka jezera… za mene je taj pejsaž prilično neočekivan, čovek se malo iznenadi u ravnici, jer nije baš sve tako jednostavno, niti ravno. Do izložbe u decembru imam vremena da dokumentujem ovo što sam doživeo. Nadam se da ću biti zadovoljan i ja, i još po neko.

DSCN5097

Katarina Radović: Nisam znala unapred šta ću da radim u Umetničkoj koloniji Ečka, ali sam imala ideju da svoj rad ovde povežem sa temom koju počinjem da radim kao deo šire priče o ljubavi kroz različite prizme. Fotografišem parove koji su dugo u uspešnom braku, u svojevrsnom društvenom odnosu, ali ne fotografišem samo njih već ih pitam na osnovu čega su ostali zajedno, šta je ključno. Uz njihove odgovore uključujem stare fotografije njihove ljubavne veze, predmete, prostore koji ih asociraju na početak. U Staračkom domu u Zrenjaninu videla sam dva para, jedan je 60 godina u braku, drugi 58. Pristali su da ih fotografišem.

DSCN5093

Nemanja Lađić: Bavim se video artom. Često korstim pejsaž kao motiv. Obično se u ovakvim situacijama kada nema mnogo vremena uradi nešto eksperimentalnije i obično takvi radovi otvore neka nova vrata, jer umetnik mora za kratko vreme da smisli šta će i kako će, i onda nešto isproba. Nekada to nisu najspretniji radovi,  ali baš zbog te brzine i snalaženja na licu mesta često ispadne nešto eksperimentalno i nekako otvori umetniku prostor da nastavi da istražuje.

Izložba pet umetnika učesnika ovogodišnje Umetničke kolonije Ečka biće u decembru u Galeriji savremene umetnosti Zrenjanin.

PROČITAJTE I: umetnicka-kolonija-ecka-slika-2016kultura-secanja-umetnicka-kolonija-ecka-60-godinasusret-akvarelista-ecka-umetnici-pricaju,

 

 

 

 

6+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *