Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Ko bi i pomislio da će se u 21. veku postavljati pitanje da li vakcinisati dete ili ne? Vekovne epidemije zaraznih bolesti kao da su zaboravljene!? Tibor Jona prednost daje nauci/naučnicima i to obrazlaže za korzoportal.

DSCN4203

Zamolila me urednica da napišem red, dva o vakcinama. Hoću, pristajem. A onda sam stavio prst na čelo i shvatio da bih možda tako postao kao Slađana Velkov – budaletina koja neškolovana govori o onome za šta nije obrazovana, a igra se životima ljudi, što je strašnije – dece. Ipak, kako ne bih „otkačio“ urednicu pišem, ali ne kao naučnik, već samo osoba koja smatra da nauka ima prednost nad šarlatanima.

O vakcinama ne biste trebalo da čitate ono što pišem ja, već lekari, imunolozi, farmaceuti, svi koji su završili odgovarajuće škole, jer su njihovi saveti verifikovani diplomom. Čitajte samo i jedino ono što pišu naučnici iza kojih su istraživanja i priznati rezultati. Da li vakcine “proizvode” autizam ili ne – vi i ja nikako ne možemo znati. Zbog toga moramo verovati onima koji o tome znaju više od nas, onima koji su život posvetili istraživanjima u toj oblasti. Ukratko, verujmo u nauku/naučnike.

Zašto bismo verovali priučenoj šarlatanki, a odbacivali nauku koja nam je podarila bioničke oči, koja je od lista španaća napravila funkcionalno srčano tkivo, nauci koja već decenijama uspešno iskorenjuje bolesti poput polija, nauci koja stoji na pragu rešenja problema kancera?  Zašto ne bismo verovali nauci koja je na korak od rešenja za malariju, koja će uskoro internetom uspostaviti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu dostupnu još većem broju ljudi, uostalom kao i obrazovanje?

Nauka nas osnažuje iz dana u dan, a neki misle da su pametniji ako veruju vidovnjacima,vračarama, ili blogerima koji su protiv vakcinisanja dece. Ma koliko se svet čini komplikovanim i nerazumljivim, mi – ljudska civilizacija –  zapravo živimo u najboljem vremenu poznatom u istoriji ljudskog roda. Nauka napreduje! Za desetak godina virnućemo prvi put u sisteme izvan Sunčevog sistema, saznaćemo kako izgledaju planete za koje sada mislimo da su slične Zemlji, za deceniju ćemo verovatno imati rešenje za Alchajmerovu bolest, moći ćemo da podstaknemo rast i obnavljanje zuba… Nemoguće je da su naučnici koji rade ove do juče nezamislive, divne stvari isti oni koji prećutkuju da vakcina “proizvodi” autizam! Njima, naučnicima, zbog evidentnih rezultata moramo verovati. Sigurno je da svako svom detetu želi najbolje, ali trebalo bi da budemo svesni da u ovom trenutku nema ničega boljeg za bilo koga od nas, uključujući tu i našu decu, od nauke. Sasvim sigurno je da šarlatankin vebsajt nije vredniji od nauke.

Toliko o vakcinama od čoveka koji se u njih ne razume, ali koji veruje u nauku. Bespogovorno.

PROČITAJTE OD ISTOG AUTORA: korzo-dvogled

2+

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *