Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Da li je bitan broj afera pojedinaca u Srbiji , ili je možda bitnije da se proceni šteta od dotičnih afera? Da li je bitan vremenski period – recimo, nije svejedno da li imaš 154 (dakle „umereno afera“) u periodu od 8 godina, ili si nakupio 100 (dakle „skoro nijednu aferu“) za 6 meseci? Pitanja je bezbroj. Za istinom, za korzoportal traga Tibor Jona.

DSCN2848Demijan Herst, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, 2016.

Jedan od poslanika vladajuće većine u Narodnoj skupštini Srbije izjavio je nedavno u autorskoj TV emisiji da za grad Beograd, odnosno njegovu trenutnu vladajuću garnituru, nije vezana skoro nijedna kriminalna afera, dok je aftera u Đilasovo vreme bilo mnogo.

Dobro. Prihvatimo, igre radi, da je ova rečenica istinita.

Bilo bi veoma interesantno upitati autora da kvantifikuje ovaj deo „skoro nijedna“ – koliko tačno afera čini „skoro nijednu aferu“? Da li je to jedna, dvadeset ili tristotine? Sa druge strane,  koliko afera čini „mnogo afera“? Jedna, dvadeset ili tristotine?  Koliko afera može da stane na vrh čiode?

Može li se na tragu ove brilijantne misli napraviti standard u domenu afera, JUS za afere, tako nešto? Recimo, ako imaš do 100 afera pričamo o tebi kao da nemaš „skoro ni jednu aferu“, od 100 afera do 150 afera pričaćemo o tebi kao da imaš „umereno afera“, a od 150 afera pričamo o tebi kao da imaš „mnogo afera“?

Da li je broj afera bitan ili je možda bitnije da procenimo štetu od afera? Da li je bitan vremenski period – recimo nije svejedno da li imaš 154 (dakle „Umereno afera“) u periodu od 8 godina ili si nakupio 100 (dakle „skoro nijednu aferu“) za 6 meseci. Pitanja je bezbroj.

I to je ta bitan deo te čuvene „post-istina“. Nije bitno šta radiš, bitno je ko tumači to što radiš. Tvoji ili njihovi. Kroz pravu prizmu čak i Siniša Mali može biti opisan kao „skoro nijedna afera“ i razmatran kao nešto jako drugačije od Dragana Đilasa.

Zato je bitno da tvoji budu svuda, na svakom koraku. Od portira do direktora. A njihovi da ne budu nigde. Da nema ko da ti obara istinu. Ti kažeš „skoro nijedna afera“ za Sinišu Malog a svi tapšu „Tako je“! Ti kažeš nezaposlenost pada, svi tapšu „Tako je“. Ti kažeš rastemo najbrže, svi tapšu „Tako je“.

Zato svako drugo tumačenje „istine“ različito od tvog zvaničnog, polako kod nas postaje tabu, za čije kršenje sledi žestoka kazna. Do sada etikete izdajnika i povlačenje po tabolidima. Sada sve češće i otkaz i ugrožavanje egzistencije. A ubuduće ko zna! Nebo je granica.

Mi smo tako u situaciji da istina nije više ono što odgovara činjenicama, već je istina šta god da se legitimizuje kroz npr. izbore ili još češće novac. Dakle, ako imaš novac, istina je da si pametan i evo ti diploma. Ili, ako su ljudi glasali za tebe (a ti im za to dao 2000 dinara, ili paket suhomesnatog, ili ih ucenio poslom) istina je da nemaš „skoro nijednu aferu“.

Naši izbori su zapravo izbori za zvaničan koncept istine koji će prkositi stvarnosti. Ovima je istina da Siniša jednako „skoro nijedna afera“, a Đilas jednako „mnogo afera“. A one ako izaberemo sutra biće Đilas jednako „skoro nijedna afera“, a Mali jednako „mnogo afera“. A da pritom ni Đilas, ni Mali ne promene ni dlaku s glave.

Naš trenutni kapacitet u Srbiji je takav da sada imamo snage da biramo samo post-istinu koja nam najviše prija. To smo videli i iz ponude kandidata, a najviše iz rezultata predsedničkih  izbora. Ili recimo iz rezultata izbora u Zaječaru gde je SNS izgleda bio toliko loš da je Demokratska stranka dobila zaprepašćujućih 17 odsto glasova bez da se za zeru promenila od one Demokratske stranke koja nam je zanavek uništila šanse da postanemo pravna država slobodih građana.

Čini se da Srbija više nema snage da kaže – nas interesuje koliko, kada, kome, kakve su afere Đilasa, a koliko, kada, kome, kakve su afere Malog, da sve istera na čistinu. Da se očisti od šlajmare tih eufemizama „skoro nijedna afera“ i da kaže – ne, ima toliko i toliko afera, to je toliko i toliko godina zatvora.  To je ono što nas interesuje, koliko si skrivio iskazano – u godinama zatvora. A to neće biti skoro da neko formuliše političku opciju rešenu da nam kaže koliko je neka greška godina zatvora, a ne da li je to „skoro nijedna afera“ ili „mnogo afera“ , političku opciju rešenu da ne proizvodi istinu nego da je omogući.

PROČITAJTE OD ISTOG AUTORA korzo-dvogled

0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *