Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Pančevačka umetnica Snežana Jovčić Olđa, održala je u novembru radionicu mozaika u kineskom gradu Xi Anu. U toku boravka u Kini  dobila je  prvu nagradu na 47. Salonu umetnosti Pančeva  za mozaik “Panj”. Piše o utiscima iz Kine, kada je predstavljala beogradski Fakultet likovnih umetnosti koji ove godine obeležava osam decenija postojanja.

23874201_1498933740159702_1027659130_o Snežana Jovčić Olđa docentkinja je na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, na predmetu Zidno slikarstvo- mozaik. Ovaj fakultet godinama neguje međunarodnu saradnju sa Akademijom umetnosti u kineskom gradu Xi Anu. U svojstvu predavača predstavljala je FLU, odnosno nastavne principe i metodologiju rada u predmetu koji predaje. Akademija umetnosti u Xi Anu je objedinjena Akademija likovnih i primenjenih umetnosti, ima dugo trajanje, 12 odseka i više od šest hiljada studenata. Mozaik se ne izučava kao predmet i prilična je nepoznanica kako  profesorima, tako i studentima, jer je kao tehnika više vezana za  evropsku umetnost  i tradiciju. Radionica je održana na Odseku za primenjenu umetnost. Grad Xi An bio je prestonica čak 11 carskih dinastija (ukupno ih je 17), do sredine 19. veka, kada je prestonica postao Peking. U njemu su sadržani baština prošlosti i razvoj/stvaralaštvo savremenog doba.

23949445_1498933783493031_498377289_o

Ming Weng Weng i Snežana Jovčić Olđa

Snežana Jovčić Olđa:  Veliki je izazov bio rad sa 45 studenata u grupi koji nikada nisu radili mozaik i to  u najtežoj formi – od prirodnog kamena,  u improvizovanoj radionici koja je opremljena za kratko vreme  profesionalnim alatima i materijalima.  Predstavljen je indirektni metod izrade mozaika u fazama od crteža, izrade mozaika od prirodnog kamena  do izlivanja u betonu i postavljanja na izložbi. Kratko vreme trajanja kursa odredilo je kao najbolje rešenje zajedničku izradu mozaika sa  natpisom koji sadrži logo i naziv Akademije u kineskom kaligrafskom i engleskom pismu.  Tokom  završne faze ovog mozaika, predstavljen je direktni metod izrade mozaika u kojem su studenti izveli svoje prve samostalne radove.  Oduševljenje tehnikom,  entuzijazam, želja i otvorenost studenata  za saznanjem, spremnost za rad u grupi, organizovanost  i fantastična atmosfera tokom dvonedeljnog kursa, kulminirali su na izložbi izvedenih mozaika koju je otvorila direktorka odseka Ming Weng Weng, u prisustvu brojnih profesora sa Odseka.

23805666_1498933810159695_634505431_n

Snežana Jovčić Olđa:  Fantastična je razmena znanja, iskustava, energija, jer se radi, naravno o suštinski različitim kulturama i tradicijama – kineske i evropske. Razmena profesora pokazuje da je obostrana korist i interes postojeće saradnje. Akademija umetnosti u Xi Anu shvata  značaj ovakvog povezivanja i neguje saradnju sa velikim brojem umetničkih akademija u Evropi. U svakom trenutku na njoj gostuje po nekoliko profesora iz Evrope, a kada se održavaju međunarodne radionice, taj broj je  mnogo veći. Neposredno pre mog dolaska trideset profesora iz Evrope i Kine učestvovalo je na međunarodnoj grafičkoj radionici, završno sa velikom izložbom u divnom izlagačkom prostoru Akademije.

PROČITAJTE I: 47-salon-umetnosti-pancevabastina-vojvodine-razvojni-lokaliteti-sirmiumintervju-olivera-kandic-sopocani-zivotno-delo-konzervacijetanja-damljanovic-conley-revitalizujmo-zastitu

 

4+

One thought on “Snežana Jovčić Olđa uputila Kineze u umetnost mozaika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *