Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Uglavnom je nevidljivo polje umetničkih dela i u kom broju ih poseduju muzeji i galerije u Vojvodini.Važno je to polje učiniti vidljivim kako bi javnost znala šta nedostaje u muzejskim zbirkama, odnosno, ko je nekada, nekako, prisvojio javno dobro umetničkog dela poklonjenog, ili otkupljenog. U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 25. novembra 2014. održan je prvi u seriji Razgovora i prezentacija o toj temi. Učestvovali su predstavnici Gradskog muzeja Sombora, Moderne galerije – Likovni susret Subotica, Savremene galerije Zrenjanina i Muzeja Terra iz Kikinde.

U svojoj mini seriji Korzo Portal predstavlja prvo Muzej Terra koji je osnovan 1982. u Kikindi kao prvi vajarski simpozijum skulpture velikog formata izvedene u terakoti u nekadašnjoj Jugoslaviji, a jedinstven i u svetu.

Foto: Kaća Lazukić Ljubinković

DSC_0055Vajarska radionica Terra, Kikinda

Svakog leta u Kikindi se okupljaju i rade vajari iz zemlje, Evrope, sa drugih kontinenata. Muzej Terra  poseduje tri kolekcije skulptura – sa prostora države Jugoslavije, iz regiona (novonastale države na Yu prostoru) i iz inostranstva.

 

DSC_0075Slobodan Kojić, osnivač Terre

Najveći deo skulptura nalazi se pod otvorenim nebom u razbarušenom travnjaku nekadašnje ciglane i predstavlja nestvaran Vanprostorni Atelje –  travnjak je prekriven skulpturama ciglaste boje, mega gabarita. Nalazimo li se na Marsu?

DSC_0042Atelje Terra pod otvorenim nebom

Ali ne treba preterivati u izlivima osećanja! Za očuvanje vajarske terakota baštine u velikom formatu u Kikindi, nedovoljan je otvoreni prostor.Ispod neba potreban je krov tj.  muzej kako snegovi i vetrovi ne bi intervenisali na umetničkom delu.

Akcija je u toku, novi prostori se opremaju, rekonstruišu. U planu je i osnivanje Akademije za master i doktorske studije u vajarstvu u Kikindi. Terra je posle tri i po decenije adresa za preporuku. Otvaranje Muzeja predviđeno je 2015.

 

 

 

 

 

2+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *