Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

I 12. Bijenale akvarela „Susreti sa savremenošću“, koje od 1991. godine priređuje Savremena galerija Zrenjanin, pokazalo je da za kvalitetne projekte ne postoji tzv. „provincija“ niti  „prolaznost vremena“. Osmišljavajući Bijenale na temeljima Susreta akvarelista u Umetničkoj koloniji Ečka, ali proširujući ga novim medijima, i ovogodišnje Bijenale opravdalo je postojanje. Selektorka izložbe je Slađana Petrović Varagić, kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev. Korzoportal na licu mesta.

DSCN5672

Milica Dukić „Ponovno upoznavanje“, 2017

Na autorskoj izložbi  Susreti sa savremenošću selektorka Slađana Petrović Varagić predstavlјa radove umetnika: Goran Dragaš, Ljilјana Šunjevarić, Radenko Milak, Maja Milovanović, Milan Antić, Vladimir Miladinović, Nemanja Nikolić, Lidija Delić, Uroš Pavlović, Žolt Kovač, Predrag Terzić, Marina Marković, Milica Dukić, Nemanja Milenković, Dušan Perić, Neformalna umetnička grupa u pokušaju, Nikola Džafo, Boris Lukić i Mirjana Blagojev.

DSCN5674

Uroš Pavlović „Bez naziva“, serija „2009“

Slađana Petrović Varagić: Naslov izložbe Susreti sa savremenošću referira na naziv Umetničke kolonije u Ečki kao akvarelističke susrete. Zatim, akvarel je kao tradicionalna tehnika na neki način  obeležen stereotipima, te stoga, navodno,  ne može da iznedri savremni vizuelni izraz! Ova izložba pokazuje da je to prevaziđeno mišljenje. Preispituvala sam sposobnost akvarela  kao likovne tehnike koja može da pruži savremeni vizuelni izraz. Mislim da smo pokazali izlišnost zapitanosti o sudbini akvarela.

DSCN5673

Žolt Kovač „Help“, 2017

Slađana Petrović Varagić: U drugom, značenjskom narativu izložba Susreti sa savremenošću  preispituje  i komponentu  susreta prošlosti i savremenosti, te našu sposobnost da sagledamo svoju istoriju sa različitih pozicija društva, da bismo bili kritički nastrojeni prema beskompromisnom prihvatanju vrednosti koje nam se nameću sada, danas. Sve treba analizirati.

DSCN5664

Nemanja Milenković „Diptih 1“, iz serije IN VIVO, 2016

Slađana Petrović Varagić: Akvarel nije prevaziđen. Vidimo da umetnici često koriste akvarel ili pri skiciranju većih radova, ili u završnim radovima. Ne moramo više doživljavati akvarel kao tehniku koja prikazuje neke lazurne, lepe lirske pejsaže, već kao tehniku koja se ravnopravno sa drugim može pozabaviti i angažovanom umetnošću, te ostalim kategorijama. Danas se akvarel može inkorporitati i u digitalne medije kao što je na ovom 12. Bijenalu akvarela primer Nemanje Nikolića.

DSCN5683

Nikola Džafo „Pronađi uljeza“

Galerija savremene umetnosti – 12. Bijenale akvarela „Susreti sa savremenošću“ traje do 9. novembra u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin i Salonu Savremene galerije Zrenjanin.

PROČITAJTE I: 11-bijenale-akvarela-zrenjanin/38-susret-akvarelista-likovna-kolonija-eckasusret-akvarelista-ecka-umetnici-pricajuumetnicka-kolonija-ecka-slika-2017savremena-galerija-zrenjanin-kultura-secanja-tivadar-vanjek-zdravko-mandic

 

 

 

 

 

 

 

6+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *