Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

Vladimir Dimovski svojim ciklusima predavanja o epohama u istoriji umetnosti ostvario je u Novom Sadu takoreći nemoguće – nedeljom popodne, na njegovim tematskim izlaganjima bude više od 200 posetilaca. Nekada se dogodi da za sve zainteresovane nema mesta u sali… Za nedelju 4. decembra pripremio je novu temu – Visoka renesansa.  Mesto događanja je Univerzitetski kampus, Fakultet tehničkih nauka, amfiteatar A1, 6 popodne.  A tema?

rafaelo-sansioRafaelo

Tema Visoka renesansa II možda vam ne govori mnogo, ali kada se pročita ime veličanstvenog Rafaela…

P00407A01NF2007
Ticijan

… zatim Ticijana

djordjone

Đorđone

Đorđonea.

Imena malobrojnih umetnika vezanih za ovaj kratak period u istoriji umetnosti  postala su sinonim za savršenstvo u likovnoj umetnosti. Smatra se da su veliki geniji XVI veka  Leonardo, Bramante, Mikelanđelo, Rafaelo, Đorđone, Ticijan, imali iste ideale kao i njihovi prethodnici.Visoka renesansa odnosi se na period od 1494. do 1520. godine u Italiji. Njeni centri su u Firenci, Rimu i Veneciji. Vladimir Dimovski govoriće o tome u svom novom predavanju Visoka renesansa II.

kamera-163Venecija

Zanimljivo je  da je ovo period kada gradovi prestaju da se opasuju odbrambenim zidinama, jer su nastali topovi (koji gađaju i preko zidina), pa se bitke prenose na otvorene prostore. U gradovima počinje da se živi mirno i tada nastaju biblioteke, knjižare, galerije, muzeji… Topovi su, dakle, doneli razvoj kulture u gradovima. Kakav veličanstveni paradoks!

PROČITAJTE I: razumeti-umetnost-novi-cikuls-predavanjakorzo-portal-novi-projekatvikend-prica-lidija-dejvis-jedenje-ribe-u-osamisrpske-ikone-izlozene-u-perudi

 

2+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

One thought on “Razumeti umetnost: Vladimir Dimovski – nedeljom u šest

  1. Čestitam i zahvaljujem prof. Vladimiru Dimovskom što se trudi da nam približi i pojasni neke davne periode ljudske istorije kada su ljudi stvarali nezaboravna dela.
    Umetnost je nešto što čoveka može da ščepa za sva vremena, da ga opije, usreći i vozdigne – oplemeni.
    Jednostavno, to nekog dotakne kao prst Božiji.

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *