Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+

PARKing dan

Volimo da tračarimo o događajima u lokalnoj sredini! Ali to ne bi trebalo da bude kraj aktivizma. Kao angažovani stanovnici/građani imamo i pravo da uzmemo metlu da bismo počistili bačene otpatke ispred zgrade u kojoj stanujemo, da posadimo biljke u saksijama koje zatim stavimo na prozore, terese, da zamolimo vlasnike kućnih ljubimaca da počiste ono što psić uneredi po ulici. Rečju, da promolimo nos iz privatnog prostora i počnemo da ga spremamo kao sopstvenu dnevnu sobu.

parking2Kotor,septembar2014.

To su u Kotoru po drugi put, uvek u septembru, u međunarodnoj nedelji mobilnosti – Danu bez automobila, uradili EXPEDITIO i NVO Naša akcija. Pozvali su 40 raznorodonih građanskih inicijativa, okupirali parking ispred Starog grada i pokazali da postoje optimizam i građanska hrabrost, a sve se lakše pokazuje u okolonostima poput ove akcije kada osjećamo da nismo usamljeni, da smo jedni drugima podrška, da radimo nešto dobro ZA SVE NAS. Ovakve akcije mogle bi da se organizuju u svakom gradu koji grca pod teretom auta koji kao da su najvažniji članovi porodice.

parking3Kotor,septembar2014.

Apel iz Kotora: naša želja je da svaki dan bude PARKing dan. Ne zbog toga što ćemo okupirati parkinge, već zato da bismo češće pokazivali svoju divnu različitost i kreativnost, i dijelili ono dobro što imamo, znamo i umijemo sa drugima, na svakom javnom mjestu a naročito u otvorenom javnom prostoru. Imamo sreću što takvih prostora ima svuda oko nas, neke možda i ne doživljavamo kao inspirativne na prvi pogled – a baš zato su možda izazov.

Nemojmo zaboraviti, javni prostori SVIMA NAMA PRIPADAJU i imamo pravo da ih koristimo puuuuuuno više – za aktivizam, edukaciju, zabavu, solidarnost i sve druge moguće vidove kreativnog građanskog izražavanja.

Korzo – Portal za urbanu kulturu i baštinu podržava ovu akciju.

 

1+

Users who have LIKED this post:

  • avatar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *